KD ratar regeringens sänkta avgifter för unga

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
PolitikTT

KD säger nej till regeringens och samarbetspartiernas förslag om att sänka arbetsgivaravgiften för unga. Partiet föreslår en egen variant.

Till skillnad från Moderaterna är KD redo att hjälpa Vänsterpartiet att väcka misstroende mot regeringen om arbetsrätten.

Annons

Annons

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed och partiledare Ebba Busch presenterar partiets budgetmotion.
Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed och partiledare Ebba Busch presenterar partiets budgetmotion.
Det bästa sättet att främja bra politik, det är att byta ut regeringen, säger partiledaren Ebba Busch i samband med en pressträff om partiets alternativ till regeringens budget.

Kristdemokraterna säger i sin budgetmotion nej till regeringens skattesänkningar för hushållen, till förmån för egna förslag om skattesänkningar på drygt 30 miljarder. Den största av dem är en sänkning på 14,5 miljarder för de som arbetar och för pensionärer. Den kan ge som mest 260 kronor i månaden i lägre skatt.

Stöd till de som får jobb

Näst störst är ett slopande av hela arbetsgivaravgiften för arbetslösa som anställs. Det ska gälla under ett år, beräknas kosta 6,2 miljarder i minskade skatteintäkter och ge 86 000 jobb.

Vår målgrupp är inte bara 19–23-åringar, utan alla som är arbetslösa. Där regeringens stöd främst går till de som har jobb, går vårt stöd till de som får ett jobb, säger Jakob Forssmed, partiets ekonomisk-politiske talesperson.

Annons

Annons

Äldreomsorg och rättsväsende

Partiet vill även höja brytpunkten för statlig skatt, så att fler slipper betala statlig skatt. Kostnad: 2,3 miljarder.

Andra delar i partiets budgetförslag är satsningar på äldreomsorgen, bland annat 2,25 miljarder för att exempelvis kunna anställa fler sjuksköterskor.

Även rättsväsendet får mer resurser. En särskild lönesatsning görs på polisen och KD vill även rekrytera norska poliser.

KD betalar sina förslag genom att säga nej till regeringens skattesänkningar, nej till att behålla den högre ersättningsnivån i a-kassan samt att återinföra den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Stora neddragningar görs också i arbetsmarknadspolitiken, på byggsubventioner samt miljö- och naturvård.

KD vill införa fordonskatt för äldre bilar och börja trappa ner ränteavdragen på lån.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons