KD: Strängare straff för unga kriminella

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch föreslår en rad förändringar i straffrätten för att få bukt med ungdomsbrottsligheten.
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch föreslår en rad förändringar i straffrätten för att få bukt med ungdomsbrottsligheten.
PolitikTT

Ta bort straffrabatten för unga över 18 år och gör det lättare att anhålla och häkta unga kriminella. Det är några av Kristdemokraternas förslag för att få bukt med ungdomsbrottsligheten.

Annons

Annons

Mot bakgrund av den senaste tidens oroligheter kopplade till gängkriminalitet vill Kristdemokraterna införa flera åtgärder för att få bukt med brottsligheten. "Fler unga förövare måste plockas bort från gatorna", skriver partiet i en pm.

I dag kan åklagare besluta att inte väcka åtal mot ungdomar under 18 år, så kallad åtalsunderlåtelse. Den lagstiftningen vill Kristdemokraterna ta bort. "Alla brott ska utredas och klaras upp", motiveras förslaget.

"Straffrabatt bort"

KD vill också ta bort kravet på misstankar av synnerliga skäl för att anhålla eller häkta personer under 18 år. Brottsoffer ska "inte riskera att möta den unge gärningsmannen hemma på torget igen redan efter ett par timmar", skriver partiet.

Samtidigt ska straffrabatten avskaffas för unga över 18 år och helt reformeras för unga mellan 15 och 18 år. KD menar att de kriminella gängen utnyttjar dagens system med låga straff och rekryterar barn för att begå mord.

Annons

Annons

"Utred skolplikt"

Partiet vill också utreda den så kallade presumtionen mot fängelse, som innebär att rätten ska ta hänsyn till strafflindrande omständigheter som talar för en annan påföljd än fängelse. "Det innebär inte att vi menar att alla som begått ett brott ska dömas till fängelse", heter det i förslaget, men med nuvarande system kan brottslingar enligt KD fortsatt få lindriga straff trots att de begår upprepade brott.

Partiet vill också utreda om förlängd skolplikt till 18 års ålder kan ge ungdomar en större möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden. 2019 saknade 15 procent av alla elever som gick ut årskurs nio grundläggande behörighet, och enligt KD blir de lätta mål för gängens rekryteringar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons