A-
A+

Kemikalieutsläpp färgade Unnaryds vatten rosa

Boende i Unnaryd i Hylte kommun ska akta sig för att använda kranvattnet. Arkivbild.
Boende i Unnaryd i Hylte kommun ska akta sig för att använda kranvattnet. Arkivbild.
SamhälleTT

Ett tekniskt fel på vattenverket ledde till ett kemikalieutsläpp som färgade kranvattnet i halländska Unnaryd rosa. Skolan och förskolan i samhället håller stängt med anledning av utsläppet.

Annons

Annons

Tills vidare uppmanas invånarna att avstå från att dricka vattnet. Det bör inte heller användas till matlagning, dusch eller tvätt.

På grund av vattnet stänger skolan och förskolan i Unnaryd under tisdagen, rapporterar Hallandsposten.

En för hög dos av kaliumpermanganat, som används i vattenreningsprocessen, har gått ut i ledningsnätet. Det är oklart om någon hann få i sig en ohälsosam mängd av kemikalien innan varningen till allmänheten gick ut.

Våra tekniker tittar på hur hög koncentration det har varit som gått ut i vattnet och så har vi kontakt med miljömedicin i Lund som räknar på detta. Det är vår prio att kunna svara på det, så att vi kan lugna oroliga personer. Men vi har inte fått några signaler om någon som är sjuk, säger samhällsbyggnadschef Katarina Paulsson i Hylte kommun till TT.

Nu har systemet spolats och vattenreservoaren har tömts. Vattnet kommer inte att släppas på igen förrän vattenprover visat att det är säkert att dricka.

Vi måste vänta på ett godkänt vattenprov och det kan ta något dygn, säger Katarina Paulsson.

Senare under måndagen kunde det konstateras att det är låga halter av kaliumpermanganat som uppmätts och som kan ge milda mag- och tarmproblem, rapporterar lokala medier.

Under natten mot tisdagen kommer att vattnet att släppas på igen, men får då bara användas för spolning i toaletter. Det kan dröja till onsdagen innan vattnet kan användas som vanligt.

Vattentankar kommer att placeras ut på fyra olika platser i Unnaryd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.