A-
A+

Kerry: Företagen har valt väg

Nya ambitiösare klimatmål. Men inte alla är övertygade. Bild från Fridays for Futures demonstration i Berlin på fredagen.
Nya ambitiösare klimatmål. Men inte alla är övertygade. Bild från Fridays for Futures demonstration i Berlin på fredagen.
KlimatTT

Teknik och näringsliv är i fokus när andra dagen av klimattoppmötet nu börjat. USA:s klimatsändebud anser att företagen nu har den gröna inriktningen så klar att ingen framtida politiker kommer att kunna stoppa den.

Ni kan räkna med Sverige, säger Vattenfalls vd Anna Borg i sitt tal på mötet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bill Gates i sitt tal till toppmötet på fredagen.
Bill Gates i sitt tal till toppmötet på fredagen.

Bland mötesdeltagarna på fredagen finns företagsledare som Bill Gates och Michael Bloomberg, mångmiljardärer som de senaste åren lagt mycket av sina resurser på gröna energiprojekt.

Svenska Vattenfalls chef höll sitt tal på fredagseftermiddagen svensk tid. Anna Borg berättade bland annat om Hybrit, satsningen för att i norra Sverige börja producera fossilfritt stål.

Detta är det största skiftet i stålindustrin på 1 000 år, sade hon till USA:s klimatsändebud John Kerry och de andra mötesdeltagarna.
Detta är inte längre en vision. Det händer.

"Ditåt marknaden går"

Och Kerry sade redan inför dag två av mötet att även näringslivet i stort nu har förstått att det är hållbart och fossilfritt som gäller.

Världen som helhet rör sig åt det här hållet.
Dessa företag har fattat avgörande, långsiktiga, strategiska marknadsbeslut, och det är ditåt marknaden går, sade Kerry till ett medieuppbåd.

Han nämner inte expresident Donald Trump eller andra politiker, men vill försäkra om att framtida maktskiften inte kommer att stoppa omställningen.

Ingen politiker, oavsett hur demagogisk eller stark eller driftig, kommer att kunna förändra marknadens linje.

Annons

Annons

Räcker inte

Frågan är dock om omställningen är tillräckligt grundlig. Många stora aktörer, som Australien, Brasilien och Indonesien, tvekar om att sätta nya stränga utsläppsmål.

Flera experter, och den svenska aktivisten Greta Thunberg som vittnade i USA:s kongress i torsdags, betonar också att konkreta planer för att nå målen ofta saknas.

I samband med toppmötets start skärpte flera stormakter, däribland USA, kraftigt sina mål för utsläppsminskningar. Men även om dessa skulle förverkligas krävs mer.

Bygga vidare

Att reducera USA:s utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser med 50 till 52 procent från 2005 till 2030 är en bas att bygga vidare på, sammanfattar Rachel Cleetus från forskarsammanslutningen UCS (Union of Concerned Scientists).
Klar och pockande vetenskap säger till oss att ännu större kapningar är avgörande för att hejda de värsta klimatföljderna, tillägger hon enligt en sammanställning av organisationen Climate Action Network.

Att det är marknadstema på mötets andra dag märks även bland de amerikanska politiker som deltar, däribland transportminister Pete Buttigieg, energiminister Jennifer Granholm och handelsminister Gina Raimondo, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr