A-
A+

Kicksökare och kriminella bland upprorsmakare

Flera polisbussar sattes i brand i Sveaparken i Örebro på långfredagen.
Flera polisbussar sattes i brand i Sveaparken i Örebro på långfredagen.
BrottTT

Protester mot den högerextrema politikern Rasmus Paludans koranbränningar har på flera håll i Sverige spårat ur och övergått i våldsamma upplopp. Vilka är det egentligen som står för våldet – och varför?

Annons

Annons

Fredrik Malm jobbade i många år som områdespolis i Örebrostadsdelen Vivalla. Han har lämnat polisyrket, men fortsätter att engagera sig i området.
Fredrik Malm jobbade i många år som områdespolis i Örebrostadsdelen Vivalla. Han har lämnat polisyrket, men fortsätter att engagera sig i området.
Konflikterna handlar inte nödvändigtvis om varken religiositet i allmänhet eller Koranen i synnerhet, säger Mustafa Dikeç, professor i urbana studier vid Malmö universitet, som forskat på motiv och orsaker till upplopp.

Det kan, konstaterar han, snarare handla om en känsla av exkludering, och en upplevd fientlighet som riktas mot den man är och det man står för.

Det finns ofta mycket ackumulerad, undertryckt vrede bakom. En vrede som lätt väcks till liv av den här typen av provokationer som en koranbränning är.

Han får medhåll av Fredrik Malm, före detta områdespolis i Örebrostadsdelen Vivalla, som på fredagen var på plats för att bidra till att försöka lugna stämningen.

Det finns en grundkänsla av orättvisa som driver i gång en folkmassa, och många unga här saknar en orientering i hur samhället fungerar. Det finns en oförståelse för varför det är tillåtet att bränna en koran.

Söker spänning

Enligt Fredrik Malm finns det förvisso en genuin ilska över att den högerextreme politikern smädar islam, men själva våldet drivs av andra faktorer. Inte minst ungdomar som söker spänning eller utlopp för ilska och frustration.

För många räcker det att man är arg och missnöjd med sitt liv överlag. Då är det skönt att gå till attack och få utlopp för det. Så har det funkat med fotbollshuliganism också.

Vid en presskonferens i Malmö på söndagen konstaterade polisen att upploppen kan ha varit organiserade. Fredrik Malm är av samma uppfattning. Han drar paralleller till de oroligheter som spred sig till Vivalla i samband med kravallerna i Stockholmsförorten Husby 2013.

Annons

Annons

"Kommer utifrån"

Då, vilket jag upplevde även nu, kom det folk utifrån som vi som jobbade i Vivalla inte kände igen. Det är absolut ungdomar och vuxna från Örebro som kastar sten, men de som kommer utifrån har en helt annan aggressivitet och ilska mot polisen. De har en annan agenda.

TT: Vad är det för agenda?

Har du exempelvis en kriminell agenda så finns jättemycket att vinna på göra polisen till motståndare. Det är en bra rekryteringsgrund om du vill rekrytera nya ungdomar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.