A-
A+

Kina: Farliga ämnen i H&M:s barnkläder

Bomullsplantage i Xinjiang, Kina. Arkivbild.
Bomullsplantage i Xinjiang, Kina. Arkivbild.
EkonomiTT

H&M:s problem i Kina är inte över. I veckan har Kinas tullmyndighet larmat om vad som påstås vara skadliga färgämnen och kemikalier i klädkedjans kläder, rapporterar flera medier.

Annons

Annons

Annons

Annons

Amerikanska Nike och Gap samt spanska Zara tillhör också måltavlorna för larmrapporten från tullmyndigheten. Totalt pekas 81 exempel på produkter för barn ut i rapporten. De beskrivs som av dålig kvalitet och tillverkade med skadliga färgämnen och andra substanser, rapporterar tidningen South China Morning Post.

Pyjamas och shorts

Förutom kläder består listan i larmrapporten av leksaker, skor, tandborstar, skor och nappflaskor från utländska tillverkare och myndigheten hävdar att man har konfiskerat, förstört eller returnerat varor som inte uppfyller kinesiska säkerhetskrav.

För H&M:s del pekas specifikt nio bomullsklänningar ut av tullmyndigheten skadliga, med färgämnen eller kemikalier som barn uppges kunna få på sig eller i sig. För Zaras del handlar det om pyjamasmodeller och shorts. När det gäller Nike varnas för en t-shirt-modell.

Annons

Annons

Stor spridning

Tullmyndigheten uppmanar också kinesiska konsumenter att vara generellt försiktiga när de köper importerade varor till sina barn.

Larmrapporten publicerades i tisdags, som var Barnens dag i Kina. Och den har fått stor spridning i sociala medier i Kina.

H&M hamnade i blåsväder i Kina redan i mars i år, när Kommunistpartiets ungdomsförbund arrangerade en omfattande konsumtionsbojkott riktad mot bland andra den svenska klädkedjan. Detta gjordes sedan H&M i ett uttalande hade tagit ställning för mänskliga rättigheter och sagt att bolaget ser allvarligt på rapporter om tvångsarbete i Xinjiang-provinsen i Kina.

Bojkotten har resulterat i att H&M:s och andra utpekade klädtillverkares kläder försvunnit från stora e-handelssajter i Kina, som JD.com, Taobao och Pinduoduo. Samtidigt har flera kinesiska kändisar avbrutit sponsoravtal med H&M. Bojkotten har även lett till att vissa fysiska butiker stängts ned i Kina.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!