A-
A+

Kina förnekar dataintrång – "smutskastning"

Microsofts huvudkontor i Peking. USA anklagar Kina för omfattande angrepp mot e-posttjänsten Microsoft Exchange som drabbat tusentals amerikanska företag.
Microsofts huvudkontor i Peking. USA anklagar Kina för omfattande angrepp mot e-posttjänsten Microsoft Exchange som drabbat tusentals amerikanska företag.
KinaTT-AFP

Kina tillbakavisar USA:s anklagelser om att landet ligger bakom omfattande dataintrång. Från Pekings sida hävdar man att anklagelserna är "fabricerade".

Annons

Annons

USA har samlat ihop sina allierade för att ägna sig åt orimlig kritik mot Kina när det gäller it-säkerhet, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesman Zhao Lijian.
Detta är fabricerat och helt motiverat av politiska syften, fortsätter han.

Han hävdar vidare att USA inte har kunnat presentera tillräckliga bevis.

Bakgrunden är att USA på måndagen anklagade Peking för att ligga bakom ett omfattande intrång i en av datajätten Microsofts programvaror för e-post, en attack som drabbade minst 30 000 amerikanska företag och organisationer i mars. Samtidigt åtalades fyra kinesiska medborgare för dataintrång i USA och andra länder.

Den kinesiska regeringen, inte olikt den ryska regeringen, gör inte detta själva, men de skyddar de som gör det och hjälper dem kanske att göra det möjligt, sade president Joe Biden på måndagen.

Även Norge anklagade Kina för dataintrång. Samtidigt deltog EU, Nato, Storbritannien, Australien, Kanada, Japan och Nya Zeeland i USA:s fördömande av Kina.

Den kinesiska ambassaden i Nya Zeeland dementerade snabbt anklagelserna, som de kallar "helt grundlösa och oansvariga". De fick stöd av ambassaden i Australien.

"Det är välkänt att USA har deltagit i skrupelfri, omfattande och godtycklig avlyssning av många länder, inklusive dess allierade", säger Kinas ambassad i Canberra i ett uttalande.

Liksom sin företrädare Donald Trump har Joe Biden ökat trycket mot Kina, som han anser vara det största långsiktiga hotet mot USA.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!