A-
A+

Kina lanserar musikal för att dölja förtryck

Entrén till ett interneringsläger i Hotan i verklighetens Xinjiang. Arkivbild.
Entrén till ett interneringsläger i Hotan i verklighetens Xinjiang. Arkivbild.
FilmTT-AFP

En musikalfilm producerad av kinesiska staten bjuder på sång, dans och idylliska miljöer i Xinjiang-provinsen. Men förtryck och interneringsläger lyser med sin frånvaro i produktionen.

Annons

Annons

Filmen heter "Sångens vingar" och gick nyligen upp på kinesiska biografer. Filmen utspelas i Xinjiang, i nordvästra Kina, och handlingen följer tre män från olika etniska grupper, som inspireras av varandras kulturer när de sjunger och dansar bland områdets snötäckta bergstoppar och vidsträckta öknar. Inspirationen sägs komma från musikspäckade Hollywoodfilmer som "La la land".

Vad som däremot inte syns till i filmen är det förtryck av den i huvudsak muslimska minoritetsgruppen uigurerna som den kinesiska staten ägnar sig åt i provinsen.

Över miljon inspärrade

Över en miljon uigurer och medlemmar av andra muslimska minoritetsgrupper har enligt människorättsförsvarare spärrats in i läger. Tidigare fångar har vittnat om politisk indoktrinering, sexuella övergrepp och tvångssterilisering. En rapport från en amerikansk tankesmedja kallade nyligen behandlingen för "ett pågående folkmord".

Men i filmen finns inte ens några muslimer. Trots att mer än hälften av invånarna i Xinjiang bekänner sig till islam syns inga spår av moskéer eller muslimska kläder.

Annons

Annons

Del av pr-offensiv

Förutom den påkostade musikalfilmen är Xinjiang tema i en rad nya kinesiska kulturyttringar, som raplåtar och fotoutställningar. Enligt bedömare pågår en pr-offensiv som Kinas styrande satt i gång efter ökade påtryckningar från USA och EU.

Målgruppen är den egna befolkningen, säger Larry Ong vid den USA-baserade konsultfirman Sinoinsider.

Peking vet att en lögn upprepad tusen gånger kommer att bli till sanning, säger han till nyhetsbyrån AFP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!