Kina levererar coronavaccin till Brasilien

En anställd på Sinovac Biotechs anläggning i Kinas huvudstad Peking tillverkar vaccinet. Arkivbild.
En anställd på Sinovac Biotechs anläggning i Kinas huvudstad Peking tillverkar vaccinet. Arkivbild.
CoronavirusetTT-Reuters

Den första leveransen av kinesiskt vaccin mot coronaviruset har landat i Brasilien. Nu ska doserna lagras i väntan på grönt ljus från myndigheterna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Sändningen med 120 000 vaccindoser anlände med flyg till São Paulos internationella flygplats på torsdagen, förpackad i sju kylcontainrar.

Nu ska doserna av vaccinet Coronavac förvaras på hemlig plats tills dess att federala myndigheter godkänner att det ges till befolkningen, enligt delstatsregeringen.

Brasilien har beställt sammanlagt sex miljoner doser av det kinesiska bolaget Sinovac Biotech. Myndigheterna i delstaten São Paulo har inte satt ett datum för när vaccinet ska sättas in, men för tre dagar sedan uppgav regeringen att fas 3-studier av vaccinet befinner sig i sitt slutskede i Brasilien, Indonesien och Turkiet.

En talesperson för hälsomyndigheten Anvisa uppgav i onsdags att vaccinet inte kommer att godkännas tidigare än den 21 december, och att det kan dröja till första veckan i januari innan det får grönt ljus.

Tidigare i november stoppade Brasilien försöket med vaccinet efter en "allvarlig skadlig händelse" under försöken. Personal från Anvisa befinner sig nu i Kina för att inspektera anläggningen där vaccinet tillverkas, som ett led i att kunna godkänna det.

Brasilien har drabbats hårt av coronapandemin. Hittills har drygt 167 000 personer avlidit i sviterna av covid-19, den näst högsta dödssiffran i världen efter USA, enligt Johns Hopkins-universitetet i USA.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons