A-
A+

Kina: USA-relationer kan störa klimatsamarbete

Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement. Arkivbild.
Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement. Arkivbild.
Kina/USATT-AFP

Kina varnar USA för att klimatsamarbetet mellan de båda länderna kräver goda relationer. Detta efter att USA:s särskilda sändebud för klimatfrågor, John Kerry, bett Kina att minska sina utsläpp i snabbare takt.

Annons

Annons

Spänningarna mellan de båda stormakterna har trappats upp de senaste månaderna, med osämja om Pekings förhållningssätt till mänskliga rättigheter – bland annat gällande Hongkong och minoritetsgruppen uigurerna – samt hanteringen av pandemiutbrottet.

Klimatkrisen är en av få frågor där länderna kommit överens om att samarbeta. Men efter att John Kerry bett Peking att snabba upp sitt klimatarbete varnar Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement, nu för att samverkan kan ta stryk av försämrade relationer till USA.

USA kan inte omotiverat lägga sig i Kinas interna angelägenheter och skada Kinas intressen, och samtidigt kräva Kinas förståelse och stöd i bilaterala och globala frågor, säger Lijian.

I måndags bad John Kerry kinesiska lagstiftare att se till att vända sina utsläpp tidigare än år 2030, vilket är det år som Kina satt som mål.

Målet att begränsa den globala uppvärmningen med 1,5 grader är "i princip omöjligt" utan "tillräckliga minskningar av Kina" sade Kerry under ett tal i London.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!