A-
A+

Kina varnar för "konsekvenser" av Pelosi-besök

Representanthusets talesman, demokraten Nancy Pelosi, planerar en resa till Taiwan.
Representanthusets talesman, demokraten Nancy Pelosi, planerar en resa till Taiwan.
USATT-AP

USA:s militär förbereder sig på ett planerat Taiwan-besök av representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. Kina varnar för "konsekvenser" om resan blir av.

Annons

Annons

Om besöket inträffar, vilket ännu inte bekräftats, kommer USA:s armé att utöka sina trupprörelser i regionen, enligt uppgifter från Pentagon till nyhetsbyrån AP.

Alla utlandsresor av högt uppsatta amerikanska politiker kräver omfattande säkerhetsförberedelser. Men om Pelosi besöker Taiwan krävs större förberedelser än vanligt. Besöket är planerat att inträffa någon gång inom de kommande veckorna, som del av en större Asienresa.

Nancy Pelosi skulle, om besöket blir av, bli den högst uppsatta amerikanska politiker som besöker Taiwan sedan 1997. Planerna har lett till stärkta spänningar mellan Kina och USA.

Vi är starkt emot talman Pelosis resa till Taiwan, sa Zhao Lijian, talesman för Kinas utrikesdepartement på en presskonferens på onsdagen.
Om USA fortsätter framåt och utmanar Kina...kommer USA få uthärda konsekvenserna.

Utesluter inte våld

Kina ser det självstyrande Taiwan som sitt eget territorium och utesluter inte våld för att återförenas med öriket. Samtidigt har Taiwan inofficiella kontakter som motsvarar diplomatiska band med många länder, däribland USA.

Nancy Pelosis resplaner sammanfaller med att Kina trappat upp sin retorik gentemot USA de senaste månaderna. Kinesiska stridsplan har flera gånger skickats in i Taiwans självdeklarerade luftförsvarszon.

Kina har också eskalerat vad USA och dess allierade i Stilla havs-området beskriver som riskabla konfrontationer. Det rör sig bland annat om att kinesiska militärplan flugit farligt nära andra länders flygplan, bland annat kanadensiska och australiska plan, och trakasserier gentemot flyg- och skeppsbesättningar med laser och vattenkanoner. Ett dussintal sådana incidenter har rapporterats i år, enligt USA.

Annons

Annons

Buffertzon

Amerikanska tjänstemän som talat anonymt med AP säger att det behövs en buffertzon runt Nancy Pelosi och hennes flygplan om resan blir av.

Den största risken är någon form av kinesisk styrkedemonstration eller provokation som går fel, enligt Mark Cozad, expert på internationell säkerhet vid tankesmedjan Rand Corporation.

Det kan vara en flygplanskollision eller ett missiltest. Det finns alltid en risk att något går fel, säger Mark Cozad.

I förra veckan sa president Joe Biden till reportrar att militären inte "ser resan som en bra idé just nu".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.