A-
A+

Kinesisk singelkvinna får inte frysa äggceller

Kvinnan håller upp kort med budskapet 'Min livmoder, mitt val' under rättegången. Arkivbild.
Kvinnan håller upp kort med budskapet "Min livmoder, mitt val" under rättegången. Arkivbild.
KinaTT-AP

För tre år sedan drog en ogift kvinna en IVF-klinik i Peking inför rätta för att ha nekat henne tillgång till att frysa ner sina äggceller.

Kinesisk domstol anser inte att sjukhuset kränkt kvinnans rättigheter.

Annons

Annons

Det var 2019 som kvinnan stämde Pekings förlossnings- och gynekologisjukhus för att det vägrat frysa hennes äggceller med hänvisning till att hon är ogift.

Kvinnan, Teresa Xu, säger att läkaren frågade om hennes civilstånd vid hennes första kontrollbesök och uppmanade henne att bli gravid genast i stället för att låta frysa ägg. Vid andra besöket fick hon höra att hon inte kunde få behandlingen hon önskade.

Nu har domen fallit. Enligt domstolen kränkte sjukhuset inte kvinnans rättigheter genom att neka henne rätten att frysa sina äggceller.

Kinesisk lag förbjuder inte uttryckligen ogifta personer att använda sig av fertilitetsbehandlingar. Lagen säger helt enkelt att "man och hustru" kan skaffa upp till tre barn. I praktiken implementerar dock sjukhus bestämmelserna på ett sätt som kräver att människor uppvisar vigselbevis.

Enligt domen hävdar sjukhuset att äggfrysning och sena graviditeter innebär vissa hälsorisker och "psykologiska problem" för både mamman och barnet. Sjukhuset motiverar också sitt beslut med att tjänsten endast erbjuds kvinnor som inte kan bli gravida på ett naturligt sätt, inte friska patienter.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i inhemska medier i Kina. Teresa Xus stämningsansökan rapporteras vara den första av sitt slag i landet.

Teresa Xu planerar att överklaga domen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.