A-
A+

Kirunaskola öppnar igen efter skyddsstopp

Mellanstadiet på Nya Raketskolan stängdes på grund av skyddsstopp den 16 september 2022. Pressbild.
Mellanstadiet på Nya Raketskolan stängdes på grund av skyddsstopp den 16 september 2022. Pressbild.
UtbildningTT

Mellanstadiet på Nya Raketskolan i Kiruna öppnar igen på onsdag efter skyddsstoppet. En handlingsplan för att åtgärda lärarbristen har tagits fram.

Vi håller på med rekryteringar och har fått ett stort antal sökande, säger skolchefen Viktoria Björklund.

Annons

Annons

Huvudskyddsombudet beslutade om skyddsstopp i torsdags. Anledningen är att skolans mellanstadium är underbemannat, något som lett till för stor arbetsbörda för personalen.

Undervisningen för de drygt 200 mellanstadieeleverna har sedan dess varit inställd, men från och med onsdag morgon hävs alltså skyddsstoppet. Beskedet kom på måndagskvällen efter att skolan haft ett möte med alla föräldrar.

Vi har presenterat den handlingsplan som personalen och rektorn har tagit fram under dagen, säger Viktoria Björklund, chef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Kiruna kommun.

Kortare skoldagar

Enligt henne är ett antal nya lärare på ingång.

Vi har både sådana som vill jobba lite kortare och sådana som vill jobba mer långsiktigt. Vi har också fått lös bostäder så vi kan få hit människor från andra ställen.

Så länge skolan saknar full bemanning blir det inte undervisning enligt ordinarie schema. Till en början blir det kortare skoldagar.

Det kommer att vara skola på för- och eftermiddag för olika grupper. Det blir inte hela skoldagar, men det blir i anslutning till lunch så att alla får äta, säger Viktoria Björklund.

Årskurs sex, som har nationella prov och betyg, kommer att prioriteras och få mer undervisningstid.

I takt med att vi rekryterar upp, vilket vi hoppas kommer gå fort, så kommer vi återgå till normal timplan. Vi har förhoppning om att lösa det, men vi kan inte dra i gång fullt ut när vi inte är fullt bemannade, säger förvaltningschefen.

Annons

Annons

Erbjuds skolbyte

Ett långsiktigt arbete med att kartlägga vad som krävs för att lärarna ska vilja stanna kvar på skolan påbörjas. Föräldrarna kommer även inom kort få en plan för hur den förlorade undervisningstiden ska tas igen, enligt Viktoria Björklund.

För full bemanning krävs ytterligare tre–fyra heltidspedagoger samt skolvärdar och elevassistenter.

Vi har lyckats rekrytera upp en del, men det är ett stort antal vuxna som fortfarande behövs, säger Viktoria Björklund.

Inga elever kommer att behöva byta skola, men elever i årskurs sex erbjuds att frivilligt byta till Triangelskolan i Kiruna.

"Måste få undervisning"

Skyddsstoppet har fått Skolinspektionen att agera. Myndigheten skickade på måndagen en begäran till Kiruna kommun att redovisa vilka åtgärder som sätts in på Nya Raketskolan.

Eleverna måste få undervisning, säger Skolinspektionens pressekreterare Agnes Gidlund.

Myndigheten vill ha svar denna vecka. Beroende på hur kommunen svarar kan Skolinspektionen behöva inleda en ny tillsyn. Skolan är nämligen redan under granskning.

Vid en tillsyn i våras fann Skolinspektionen en rad brister, som att elever inte får undervisning i svenska som andraspråk, eller studiestöd på modersmålet. Vidare fann myndigheten att skolan brister i sitt arbete med att anmäla elevers behov av särskilt stöd. Detta måste Kiruna kommun rätta till före årets slut, annars "kan mer ingripande sanktioner komma att aktualiseras", enligt Skolinspektionens beslut i juni.

Mellanstadiet på Nya Raketskolan har 220 elever. Lågstadiet och högstadiet har också cirka 200 elever vardera. Skyddsstoppet berör endast mellanstadiet, men kritiken från Skolinspektionen gäller samtliga stadier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.