A-
A+

Kivik Art Center flyttar Gormleys torn

Den brittiske konstnären Antony Gormleys skulptur på Kivik Art Center ska flyttas. Arkvibild.
Den brittiske konstnären Antony Gormleys skulptur på Kivik Art Center ska flyttas. Arkvibild.
KonstTT

Det skånska konst- och kulturcentret Kivik Art Center förbereder en flytt från Stenshuvud till Svabeholms kungsgård. Flytten görs för att verksamheten ska kunna växa.

Cirka en kilometer söderöver ska verksamheten få tillgång till restaurang och konferenslokaler men också till en konsthall inomhus, samt utrymme för barnverksamhet.

Just nu pågår förhandlingar med länsstyrelsen och Simrishamns kommun, uppger Kivik Art Center i ett pressmeddelande.

På Svabesholm kan vi ha öppet året runt och dygnet runt och vi får tillgång till gårdens infrastruktur. Vi slipper Bajamajor, bara det, säger Susan Bolgar, projektkoordinator till Ystads Allehanda.

Konstverken flyttar i så fall med, däribland tornet av den brittiska skulptören Antony Gormley som väckte ont blod hos grannen Ulf Lundell. Denne menade att skulpturen gav besökarna på Kivik Art Center insyn på hans tomt. Lundell framhöll att skulpturen saknade bygglov och fick rätt. Ett bygglov utfärdades då i efterhand vilket Lundell sedan förgäves överklagade, skriver Dagens Nyheter.

Kontroversen ledde till att Camilla Läckberg donerade pengar till Kivik Art Center efter att Ulf Lundell i ”Vardagar 2” beskrivit hennes böcker som "en litterär komposthög".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.