A-
A+

Klädföretag stoppar Myanmar-ordrar

Textilarbetare i en fabrik i Myanmar. Arkivbild.
Textilarbetare i en fabrik i Myanmar. Arkivbild.
EkonomiTT

Militärens våldsamma svar på demonstrationer mot militärjuntan i Myanmar, och otillförlitligheten i produktionen efter militärkuppen, har fått svenska klädföretag att tillfälligt stoppa sina beställningar från landets fabriker.

Det rapporterar den webbaserade tidningen Omvärlden.se.

Annons

Annons

Klädjätten H&M satte tidigt i veckan stopp för beställningarna från sina omkring 45 leverantörsfabriker i Myanmar, och nu har Lindex och Kappahl gjort samma sak. De båda företagen har båda runt 15 leverantörer i landet.

Ett mer långsiktigt beslut får vänta. Utvecklingen i Myanmar oroar oss mycket och vi har konstant bevakning, både genom vår egen personal och genom våra nätverk, säger Lindex hållbarhetschef Anna-Karin Dahlberg till Omvärlden.se.

Enligt organisationen Clean Clothes Campaign (CCC) har tusentals textilarbetare i de stora städerna strejkat och CCC undersöker uppgifter om arbetarna riskerar sina arbeten för att de demonstrerar.

Arbetstillfällena kan även hotas av klädföretagens beställningsstopp, en fråga som enligt Charlotte Högberg, kommunikationschef på Kappahl, bara de inhemska leverantörerna i Myanmar kan svara på.

Kläd- och skoindustrin stod 2019 för en tredjedel av landets export, enligt siffror från FN. Världsbanken har enligt Omvärlden kallat kläd- och skoindustrin för en ”avgörande motor för att minska fattigdomen” i landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!