A-
A+

Klar svensk seger i EM-premiären

Sveriges spelare jublar efter segern mot Serbien.
Sveriges spelare jublar efter segern mot Serbien.
HandbollTT

Det blev seger i EM-premiären för de svenska handbollsdamerna. Serbien besegrades med 27–21.

Vi snackade om att det skulle vara fullt ös i 60 minuter, säger målvakten Jessica Ryde.

Annons

Annons

Sveriges målvakt Jessica Ryde räddade 33 procent av skotten i premiären mot Serbien.
Sveriges målvakt Jessica Ryde räddade 33 procent av skotten i premiären mot Serbien.

Kravbilden var enkel:

Jag vill se ett lag som är modiga, som går in i den här matchen och bara kör, sade förbundskapten Tomas Axnér i Viaplay innan matchstart.

Det var precis det han fick se, åtminstone i den första halvleken

Efter några trevande första minuter kunde Sverige kontrollera premiären mot Serbien och ta en komfortabel sexmålsseger.

Målvaktsbytet

På förhand hade mycket handlat om att ha tålamod och hålla matchtempot uppe för att trötta ut serbiskorna. Men redan i halvtid hade Sverige skapat sig en fem mål stor ledning. Kanske inte så mycket tack vare tempot utan snarare några riktigt vassa räddningar från Jessica Ryde som vaktade det svenska målet.

Jag vet om att jag haft några bra räddningar i första och tänker väl egentligen bara att jag ska försöka bibehålla det i andra. Man ska ha lite räddningar som målvakt också och lite extraräddningar för att man ska dra iväg till en stor ledning, säger Ryde.

14 i räddningsprocent blev för mycket, eller kanske för lite, för den serbiska målvakten Jovana Risovic. I den andra halvleken förpassades hon till bänken. Kollegan Kristina Graovac lyckades desto bättre. 31-åringen stoppade nästan 52 procent av Sveriges skott, och det trots att Sverige i de inledande minuterna gick ifrån till tio måls ledning.

Det fick Serbien att vakna till.

De har en målvakt som helt plötsligt bestämmer sig för att rädda sjukt mycket bollar och de får ett momentum. Det är det som är karaktäristiskt för handboll, att momentum svänger hejvilt, säger Ryde.

Hon får medhåll av assisterande förbundskapten Johanna Wiberg:

Vi bränner ju alldeles för mycket på deras målvakter. Vi går lite för mycket på kraft i stället för att hitta finurliga avslut, säger hon

Annons

Annons

"Något extra"

Men trots att Graovac spikade igen var den svenska segern aldrig hotad och enligt Ryde var det inte konstigt att segersiffrorna stannade vid 27–21.

Premiärer är alltid något extra, man har gått och väntat på det. Vi har spelat lite träningsmatcher hemma men det är annorlunda på bortaplan och att spela mot riktigt motstånd. Plötsligt räknas allt. Det blir en omställning som man ska vara beredd på.

Och från ledarhåll är man nöjda med segern, även om den gärna hade fått bli större.

Vi har ändå stor kontroll på matchen. Vi går inte med i deras frustration och energi, säger Johanna Wiberg som redan bytt fokus.
Vi kommer möta ett Slovenien på hemmaplan som vann mot Danmark, så det är fullt fokus på den matchen nu. Både utifrån att vi ska möta de slovenska spelarna men också den slovenska publiken.

Slovenien vann skrällartat mot Danmark med 28–26 inför en fullsatt och högljudd arena, en stämning Wiberg hoppas infinner sig även i matchen på söndag.

Det är precis så det ska vara i en handbollshall, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.