A-
A+

Klart: Berg missar Sveriges VM-kvalstart

Marcus Berg.
Marcus Berg.
FotbollTT

Marcus Berg missar Sveriges VM-kvalmatch hemma mot Georgien.

Anfallaren dras med ryggbesvär.

Han har inte kommit i kapp fullt ut, säger förbundskapten Janne Andersson.

Annons

Annons

Ett lättare träningspass i måndags följt av två ordentliga – och helt plötsligt är det dags för förbundskapten Janne Andersson och hans landslag att ge sig in i VM-kvalet.

Först ut: Georgien på torsdagskvällen.

Det är ett nytt kapitel som ska skrivas, säger Andersson.
Vi har haft två bra träningar där vi har gått igenom grunderna i försvar- och anfallsspelet.

Spelarna kommer att få startelvan under onsdagskvällen men redan nu är det klart att Marcus Berg inte är en del av den. Anfallarens rygg – som han själv beskrev är olika dag för dag – stoppar honom från spel.

Dessutom får Andreas Granqvist – som det var bestämt redan innan samlingen – och Joakim Nilsson se matchen från läktaren.

På den positiva fronten: Samtliga spelare har testat negativt för covid-19.

Roterar i startelvan

Andersson säger att han planerar att rotera en del i startelvan under samlingen. En något annorlunda startuppställning väntar mot Kosovo i Pristina på söndag.

Många landslag väljer att rotera. Vi har inte gjort det mycket tidigare men när jag ser den här truppen ger det mig möjligheten att laborera på olika sätt. Vi spelar så tätt, många spelare är ganska möra och slitna efter att ha spelat många matcher, säger förbundskaptenen.

I höstas, när säsongen var ung och spelarna inte fått mycket ledigt efter den försenade förra säsongen, valde han att så gott som byta halva startelvan mellan mötena med Frankrike och Portugal.

Så kommer det inte att bli nu, säger Andersson och påpekar att det handlar om att göra avvägningar.
Jag skulle aldrig chansa i en uttagning. Det jag säger är att jag har så många bra spelare att jag kan lägga pusslet på olika sätt. Den elva som går ut ska vara hundra procent fräsch och pigg för att spela matcher.

Annons

Annons

"Ingen fast vetenskap"

Det är ingen fast vetenskap (att rotera spelare), men just tänket med så många alternativ och lösningar är en tillgång för mig som förbundskapten. Jag kan tänka lite annorlunda, annars är det inget dramatiskt.

Frågan en och annan ställer sig är om Zlatan Ibrahimovic gör comeback redan mot Georgien. Janne Andersson ger inga vinkar åt något håll – men är både nöjd med och imponerad av hur snabbt 39-åringen tagit till sig landslagets spelmässiga grunder sedan i måndags.

Han är nyfiken och frågar de som varit med innan. Jag tycker att det har varit jättebra, men det är bara två dagar. Man ska nog inte begära att allt ska vara rätt efter två dagar.
Men om han blir uttagen hoppas jag att han ska vara trygg när han går ut och spelar.
Jag har startelvan ganska klar i huvudet, men jag vill stämma av med det med det medicinska teamet först och det sista ska landa i huvudet. Varje samling händer det nästan alltid något. Därför tar jag inte ut laget förrän jag behöver göra det.

EM-platser står på spel

Matcherna mot Georgien, Kosovo på söndag och nästa veckas möte med Estland är de enda som Sverige spelar innan Janne Andersson presenterar EM-truppen den 18 maj.

Förbundskaptenen hymlar inte med att de är viktiga i ett EM-perspektiv.

Det är viktiga matcher resultatmässigt, viktiga matcher som spelare att visa upp sig i. Självklart är det så.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!