A-
A+

Klart: Republikanerna tar representanthuset

Mandatfördelningen i senaten och representanthuset.
Mandatfördelningen i senaten och representanthuset.
USATT

Mer än en vecka efter valet har Republikanerna säkrat majoriteten i USA:s representanthus. Med en splittrad kongress kan det bli svårt att få igenom något alls i USA:s djupt polariserade politik.

Det är svårt att veta vilka frågor de kan hitta gemensam mark i, men det blir inte några produktiva år, säger statsvetarprofessorn Dave Wells till TT.

Annons

Annons

USA:s kongressbyggnad, Kapitolium. Arkivbild.
USA:s kongressbyggnad, Kapitolium. Arkivbild.

Natten mot torsdag kom så slutligen beskedet att Republikanerna säkrat en knapp, men ändock, majoritet i USA:s representanthus.

Republikanerna kom då upp i de 218 platser som krävs för majoritet i underhuset som har totalt 435 ledamöter, och har därmed åtminstone på pappret kommandot för att stoppa president Joe Bidens politik under de två åren till nästa val.

Det är ännu oklart hur stor majoriteten blir. För sju mandat är räkningen inte klar, Republikanerna leder i tre av dem och Demokraterna i fyra. Sedan tidigare står det klart att Demokraterna behåller makten i senaten, vilket innebär en delad kongress.

Biden gratulerade

President Joe Biden gratulerade sina republikanska rivaler till majoriteten i representanthuset, och sade att han gärna samarbetar med dem för att tjäna folket.

"Jag kommer att jobba med alla – republikaner eller demokrater – som är villiga att arbeta med mig för att leverera resultat till dem", säger presidenten i en kommuniké.

Antagligen blir politiken i Washington inte så produktiv fram till valet 2024, bedömer Dave Wells, professor i statsvetenskap vid Arizona State University.

Det finns en liten chans för partiöverskridande ämnen, men det kommer inte bli några större resultat, säger han.

Kalifornienrepublikanen Kevin McCarthy, som tros ta över representanthusets talmansstol efter demokraten Nancy Pelosi, twittrade efter beskedet om majoriteten i representanthuset att han vill åstadkomma förändringar.

"Amerikaner är redo för en ny inriktning och representanthusets republikaner är redo att leverera".

Men vad Republikanerna i kammaren egentligen kommer att kunna leverera är högst oklart. De kommer att kunna hålla i en del utskott, och stoppa andra åtgärder – som utredningen om stormningen av kongressen i januari 2021.

Annons

Annons

Kompromisser med Trumptrogna

Men för att ens bli talman väntas McCarthy behöva säkra stödet från "Freedom Caucus".

Det är 35–40 medlemmar av Republikanerna som är rätt extrema Trumpanhängare, och ideologiskt extremt konservativa. De gillar inte att kompromissa med Demokraterna. För att McCarthy ska kunna bli talman måste han kapitulera för en del av deras krav, så vi kommer att se en del från "Freedom Caucus" i mäktiga kommittéer, säger Dave Wells.

Får McCarthy talmansposten är det honom Biden måste förhandla med för att lagstiftningsfrågor ens ska kunna tas upp för debatt i kammaren.

Det handlar inte om att locka över några få republikaner för att Biden ska få igenom en lagstiftning, det handlar om att förhandla med McCarthy. Biden har mycket erfarenhet av lagstiftning, så det finns säkert några saker han kan få igenom, men det kommer att krävas kompromisser.

Innebär utmaningar

Republikanerna själva kan lägga fram lagförslag, men dessa lär den demokratiskt kontrollerade senaten snabbt ta död på. Och den knappa majoriteten i representanthuset innebär också problem för Republikanerna att få igenom lagförslag.

Majoriteten är så svag att partiet riskerar att förlora den i valet 2024, då valdeltagandet kommer att vara högre, varav många är unga som tenderar att rösta demokratiskt. Om några få republikanska ledamöter i jämna distrikt riskerar att förlora sin stol till en demokrat kanske de vägrar att acceptera en del symboliska lagförslag för att inte riskera att bli uthängda för dem på hemmaplan, säger Wells.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.