A-
A+

Klart: Tommy Samuelsson tar över HV71

Tommy Samuelsson. Arkivbild.
Tommy Samuelsson. Arkivbild.
IshockeyTT

Tommy Samuelsson ska leda HV71:s återtåg till SHL från hockeyallsvenskan.

På fredagen presenterades han som ny tränare för Jönköpingsklubben.

”Jag känner en enorm stolthet”, säger Samuelsson till HV71:s hemsida.

Annons

Annons

Annons

Annons

Degraderingen till hockeyallsvenskan var ett tungt slag mot det klassiska laget, som tog sitt senaste SM-guld så sent som för fyra år sedan.

Efter förlusten i nedflyttningskvalet mot Brynäs har ett stort antal spelare tackat nej till en fortsättning i HV71, och tränartrion med Stephan Lundh i spetsen har också lämnat klubben.

Nu har en pusselbit på vägen tillbaka till SHL fallit på plats. Tommy Samuelsson, med 14 säsonger som SHL-tränare på meritlistan, är lagets nye huvudtränare.

Tunga meriter

"Tommy är en av de mest rutinerade tränarna vi har i svensk hockey i dag. Han har erfarenhet på många nivåer då han både vunnit SM-guld som tränare och spelat upp lag från hockeyallsvenskan till SHL. Tommy har ett stort driv och är en genuin hockeymänniska", säger HV71:s sportchef Johan Hult i ett pressmeddelande.

Samuelsson kommer närmast från en roll som assisterande tränare till Rikard Grönborg i schweiziska ZSG Lions. I Sverige har han tidigare varit huvudtränare i Skellefteå och Färjestad, och han förde Karlstadklubben till SM-guld både 2009 och 2011. Han var också assisterande tränare i Tre Kronors VM-guldlag 2006, liksom när Färjestad blev svenska mästare 2002.

Spelarkarriären var lika framgångsrik. Tommy Samuelsson tog tre SM-guld med Färjestad och bärgade tre VM-silver och två OS-brons med Tre Kronor.

Annons

Annons

Tvåårskontrakt

"Jag känner en enorm stolthet över att få komma till HV71. Jag har varit här många gånger som motståndare och alltid mottagits väl och med respekt. Vi har ett stort jobb framför oss med en utmaning jag ser fram emot. Trots det tuffa slutet för klubben är jag imponerad av hur snabbt organisationen jobbat trots att man är i ett slags sorgearbete. Det är också otroligt att se den uppbackning klubben får från fans och sponsorer", säger Tommy Samuelsson.

Kontraktet gäller i två år med option för förlängning med ytterligare ett år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz