Klimataktivister stoppar tidningars utgivning

Brittisk polis och räddningstjänst på plats utanför ett tidningstryckeri norr om London som klimataktivister blockerade under lördagen.
Brittisk polis och räddningstjänst på plats utanför ett tidningstryckeri norr om London som klimataktivister blockerade under lördagen.
StorbritannienTT-AFP

Brittiska klimataktivister har blockerat två tidningstryckerier och stoppat eller försenat distributionen av ett stort antal av lördagens dagstidningar.

Annons

Annons

Bakom demonstrationen står aktivistgruppen ​Extinction Rebellion (XR) som därmed trappar upp protesterna under en pågående tiodagarsaktivitet som nätverket genomför.

Syftet med att blockera vägarna utanför tryckerierna – det ena beläget norr om London och det andra utanför Liverpool i landets nordvästra del – är enligt ett uttalande från XR "att synliggöra dessa företags oförmåga att rapportera korrekt om klimatet och det ekologiska nödläget".

Enligt aktivisterna är mediemogulen Rupert Murdochs tidningar inom gruppen News Corp huvudmålet, liksom högertidningarna The Daily Mail och The London Evening Standard.

XR hävdar vidare att tidningarnas ägare använder dessa för "manipulering av sanningen så att den passar deras egna personliga och politiska dagordning".

Den brittiska polisen meddelade vid lunchtid att man vid det laget hade gripit 27 personer.

Klimataktivisternas agerande väckte snabbt vrede hos politikerna.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som företräder konservativa Tories, skriver på Twitter att "det är "fullständigt oacceptabelt att försöka begränsa allmänhetens tillgång till nyheter på detta sätt".

Även oppositionspartiet Labours talesperson för internationella handelsfrågor Emily Thornberry är kritisk och kallar aktivisternas protest för "oroande" och hon noterar särskilt att äldre människor riskerar att inte få sina nyhetstidningar.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons