A-
A+

Klippa navelsträngen sent räddar liv

Navelsträngen behöver inte klippas snabbt. I alla fall inte innan två minuter. Arkivbild.
Navelsträngen behöver inte klippas snabbt. I alla fall inte innan två minuter. Arkivbild.
VårdTT

Genom att vänta med att klippa navelsträngen hos för tidigt födda ökar chansen att de överlever. Det visar de största studierna hittills på området. Glädjande nyheter enligt en svensk expert.

Navelsträngen rymmer en stor ven och två mindre artärer. Venen transporterar syrerikt blod från moderkakan till fostret.
Navelsträngen rymmer en stor ven och två mindre artärer. Venen transporterar syrerikt blod från moderkakan till fostret.
Det här är en fantastisk metod som dessutom är gratis, säger Ola Andersson, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet.

I Sverige är riktlinjerna att avvakta med att klippa av navelsträngen till dess att den är blek och tömd på blod eller tills att moderkakan kommit ut. Men detta gäller för fullgångna och friska barn.

När det gäller för tidigt födda barn har det inte varit lika tydligt vad som är bäst. Detta är väldigt glädjande besked, säger Ola Andersson som forskar på vilka fördelar blodet i navelsträngen har.

Han är en av dem som bidragit med data till två omfattande studier som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Lancet.

30 procents lägre risk

I den första studien har forskare analyserat data från över 3 000 barn som föddes före vecka 37 i hög- och medelinkomstländer. De jämförde hur det gick för barn vars navelsträng klipptes direkt eller där den klipptes 30 sekunder eller mer efter förlossning.

Resultaten visade att de som avnavlades efter 30 sekunder eller mer hade hela 30 procents lägre risk att dö innan de lämnade sjukhuset.

I den andra studien jämförde forskarna om det var skillnad på att vänta 30 sekunder jämfört med en eller två minuter. Analysen pekar mot att det framförallt är när man väntar i två minuter som risken minskar för att barnet dör innan det lämnar sjukhuset. Den skillnaden bygger däremot på resultat från betydligt färre barn.

Genom att avvakta med att klippa av navelsträngen hinner blod från moderkakan tas upp av barnet. Det ger barnet en mjukare övergång och fördelar som att minska risken för blodbrist hos barnet, bättre blodtryck och gör att barnet kissar ordentligt.

Behöver andningshjälp

Det man är orolig för vad gäller extremt för tidigt födda är att de behöver andningshjälp vilket kan vara svårt med navelsträngen kvar och att de blir kalla. Men det pågår forskning, bland annat i Sverige, om att även dessa kan få andningshjälp i eller nära mammans säng vilket gör det möjligt att inte klippa navelsträngen direkt, säger Ola Andersson.

Han tror att de nya rönen kommer att leda till diskussioner om internationella riktlinjer för avnavling. I dag är rekommendationerna från WHO att vänta en minut och från USA att vänta mellan en halv och en minut.

Ola Andersson menar att det ofta tolkas som att det är den nedre gränsen som gäller.

Men även i Sverige kan det bli förändringar.

Om vi kommer fram till att resultaten om att vänta två minuter är tillräckligt starka, behöver vi se över hur vi bäst kan ta hand om prematura de två minuterna. Det vill säga hur man ser till så de inte blir kalla och att de som behöver andningsstöd kan få det.

När det gäller fullgångna friska barn är det allmänt känt att vänta är bra. I studier som bland annat Ola Andersson gjort vid förlossningar i Halland och Skåne, väntade barnmorskor i snitt sex minuter med att klippa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.