Knesset löses upp – Israel mot nyval

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
IsraelTT

Israel kommer att hålla ett fjärde val på mindre än två år.

Det står klart sedan budgetförhandlingarna strandat och försök att skjuta upp tidsfristen för att enas om statsbudgeten misslyckats.

Annons

Annons

Annons

Annons

Samarbetet i Israels bräckliga regeringsbygge har länge knakat i fogarna – och de senaste veckorna kröp samarbetet sakta allt närmare kollapsens rand. Tills det inte längre gick.

Under tisdagen stod det klart att det blir ännu ett nyval sedan premiärminister Benjamin Netanyahu och hans koalitionspartner Benny Gantz misslyckats med att nå en kompromiss som skulle ge regeringen mer tid att komma överens om budgeten.

De båda politiska ledarna trodde att förslaget som skulle ge dem mer tid skulle godkännas, men det röstades överraskande ner i parlamentet sent i måndags – på grund av upprorsmakare i de egna leden.

Tidsfrist löpte ut

Parlamentet knesset kunde därav inte enas om en budget för 2021 innan satt deadline och meddelade sent under tisdagen att det därav kommer att upplösas.

Det innebär att Israel kan ställas inför nyval så snart som den 23 mars – vilket blir den fjärde gången som israelerna går och röstar i nationella val på mindre än två år.

Regeringssamarbetet kom till i våras sedan tre val i rad slutat utan tydlig majoritet för vare sig Gantz eller Netanyahus läger. I stället enades de om att dela på makten i en uppgörelse där Gantz enligt planen skulle ta över som premiärminister i november 2021.

Annons

Annons

Ordkrig

Att Netanyahu har vägrat att ge grönt ljus till 2021 års budget menar kritiker har varit en taktik från hans sida att skjuta koalitionen i sank innan han måste lämna över till Gantz. Netanyahu har i sin tur anklagat Gantz för att genom sina budgetkrav försöka ställa Israel inför "ett onödigt val" mitt under coronakrisen.

Såväl Netanyahu som Gantz hade dock goda skäl att vilja undvika nyval.

Den sittande premiärministern utmanas av sin hantering av pandemin såväl som en krisande ekonomi. Nu måste Netanyahu driva kampanj samtidigt som han står inför rätta för korruption. Dessutom har den inflytelserika högerpolitikern Gideon Sa'ar lämnat Netanyahus Likud för att bilda ett eget parti – vilket ses som en stor utmanare i det kommande valet.

Gantz å sin sida tappade i popularitet när han bildade regering med sin politiska rival och interna sprickor har uppstått inom hans allians. Enligt de senaste mätningarna skulle Blåvita alliansen bara vinna en handfull platser om det vore val i dag.

"Pinsamt"

Knessetledamoten Michal Shir röstade mot förslaget att förlänga budgettidsfristen och meddelade därefter att hon lämnar Likud för att ansluta sig till Sa'ars nya parti.

"Jag är tillfreds med mitt beslut att det minsta jag kan göra är att sätta stopp för den här pinsamma uppvisningen av en fastkörd och konfliktfylld regering som håller hela landet gisslan för politiska mandat" skriver hon på Twitter , enligt The Jerusalem Post.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons