Knuffade 8-åring framför tåg – döms till vård

Räddningspersonal vid brottsplatsen i Frankfurt i juli 2019.
Räddningspersonal vid brottsplatsen i Frankfurt i juli 2019.
TysklandTT

Den 41-årige mannen knuffade en åttaårig pojke framför ett tåg på centralstationen i tyska Frankfurt i juli 2019.

Nu döms han till rättspsykiatrisk vård.

Annons

Annons

Åtalet mot mannen gäller dels mordet på åttaåringen, som blev påkörd av ett inkommande snabbtåg, dels mordförsök på pojkens mamma, som också knuffades ned på spåret, men lyckades ta skydd i ett hålrum under perrongen i sista stund. Dessutom ska mannen ha försökt knuffa ned ytterligare en kvinna på spåren, men misslyckats.

Mannen döms till rättspsykiatrisk vård, då han på grund av akut paranoid schizofreni enligt rätten inte var vid sina sinnens fulla bruk då han begick brottet. Han anses dock utgöra en fara för samhället och ska därför låsas in.

Det gruvliga dådet, till synes slumpmässigt, skapade vrede och avsky i hela Tyskland. Då det kort efter attacken uppdagades att gärningsmannen var eritrean har den också lett till en högljudd debatt om invandring och trygghet, med krav från bland annat Alternativ för Tyskland (AFD) på hårdare utlänningskontroller. Även inrikesminister Horst Seehofer (CSU) lade kort efteråt fram förslag på ökad screening och sporadiska gränskontroller.

I ett brev till familjen som lästes av mannens advokat då huvudförhandlingen inleddes bad mannen om ursäkt och sade att han var "oändligt ledsen" för brottet, som han erkänner, men inte säger sig komma ihåg.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons