A-
A+

Kolerautbrott förvärras i Haiti

Personer med kolerasymptom vid en klinik i Port-au-Prince som drivs av Läkare utan gränser. Arkivbild.
Personer med kolerasymptom vid en klinik i Port-au-Prince som drivs av Läkare utan gränser. Arkivbild.
HaitiTT-AFP

Kolera sprids i snabb takt i Haiti. På bara några få dagar har antalet misstänkt smittade mer än fördubblats till nära 2 000 personer och minst 41 personer har avlidit, säger landets hälsomyndigheter.

Annons

Annons

Utbrottet, som tog fart i början av oktober, kommer bara tre år efter det att den fattiga karibiska nationen till slut lyckades utplåna ett utbrott som pågått sedan 2010 och krävt mer än 10 000 människoliv.

"Fram till för några dagar sedan har ökningen av kolerafall skett gradvis men nu ser vi en oroväckande kraftig ökning, så situationen har blivit mer utmanande", skriver Ulrika Richardson, FN:s humanitära samordnare i Haiti, i ett blogginlägg.

"Även om kolera kan vara dödligt, går det att förebygga och behandla", skriver hon och tillägger att ett snabbt agerande är av avgörande betydelse för att begränsa utbrottet.

Situationen i det svårt krisdrabbade landet försvåras av att kriminella gäng blockerar Haitis huvudsakliga bränsleimportterminal. Enligt FN-talespersonen Stéphane Dujarric komplicerar detta arbetet för hjälporganisationer och försvårar tillgången till rent vatten.

Haitis regering har bett det internationella samfundet om hjälp.

FN:s säkerhetsråd överväger på begäran av generalsekreterare António Guterres att skicka en internationell styrka för att återställa ordningen. Det var ett FN-stabiliseringsuppdrag som 2010 förde kolera till landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.