A-
A+

Kombination av vacciner ger likvärdigt skydd

I takt med att allt fler vaccinerades under pandemin med upprepade doser blev det mer vanligt förekommande att samma person fick olika vacciner. Arkivbild.
I takt med att allt fler vaccinerades under pandemin med upprepade doser blev det mer vanligt förekommande att samma person fick olika vacciner. Arkivbild.
CoronavirusetTT

De flesta kombinationer av olika vacciner mot covid-19 ger likartat skydd som när samma vaccin använts för alla doser, visar en ny genomgång.

Annons

Annons

Undersökningen, som genomförts av Läkemedelsverket tillsammans med myndigheter i de andra nordiska länderna, bygger på vaccinationsdata för 23 miljoner invånare i Danmark, Finland, Norge och Sverige.

"Slutsatsen är att de flesta kombinationer av olika vacciner mot covid-19 ger likartat skydd som när samma vaccin har använts för alla doser", säger Rickard Ljung, läkare och professor på Läkemedelsverket och ansvarig för den svenska delen av studien, i ett pressmeddelande.

I takt med att allt fler vaccinerades under pandemin med upprepade doser blev det mer vanligt förekommande att samma person fick olika vacciner.

De vanligaste kombinationerna i Sverige är vaccinen Comirnaty (Pfizer/Biontech) och Spikevax (Moderna), samt att först vaccineras med Vaxzevria (Astra Zeneca) följt av en eller två doser Comirnaty.

För kombinationen Vaxzevria följt av två doser Comirnaty var skyddseffekten 20 procent lägre mot infektion under omikron än för tre doser Comirnaty. Däremot var skyddseffekten för denna kombination jämförbar för allvarlig sjukdom.

Resultatet är i linje med andra liknande studier. Några större kliniska undersökningar har inte gjorts på temat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.