A-
A+

Kommun avbröt SVT-intervju – kritiseras av JO

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar kommunstyrelsen och utbildningsnämnden i Uppsala efter att tjänstemän avbrutit en SVT-intervju. Arkivbild.
Justitieombudsmannen (JO) kritiserar kommunstyrelsen och utbildningsnämnden i Uppsala efter att tjänstemän avbrutit en SVT-intervju. Arkivbild.
SamhälleTT

Högt uppsatta tjänstemän avbröt SVT:s intervju med en rektor i Uppsala. Nu kritiserar Justitieombudsmannen (JO) kommunen för att ha hindrat rektorns grundlagsskyddade meddelarfrihet.

Annons

Annons

En reporter från SVT besökte en förskola i Uppsala i september förra året för att göra ett inslag om vabbande.

Rektorn hade sagt ja till intervju. Men mitt under samtalet blev rektorn uppringd av en områdeschef vid utbildningsförvaltningen och ombedd att avbryta. Chefen ringde på uppmaning av en kommunikatör. Kommunikatören ringde samtidigt till reportern i samma ärende.

JO slår i sitt beslut fast att tjänstemännen "hindrat rektorn från att utnyttja sin grundlagsskyddade rätt att lämna uppgifter till medierna". JO skriver också att kommunikatören "i praktiken dirigerade händelserna" men att det inte ursäktar chefen.

"En chef inom en kommunal verksamhet måste känna till grundläggande bestämmelser om yttrande- och meddelarfrihet", skriver JO som riktar sin kritik mot kommunstyrelsen och utbildningsnämnden.

Efter händelsen har kommunen tagit fram en åtgärdsplan för att säkra öppenheten. Kommunikatören jobbar inte kvar.

Det där var helt uppåt väggarna fel. Så får det absolut inte gå till. Det hade inget som helst stöd i kommunens kommunikationspolicy och var helt enkelt ett grovt tjänstefel, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) till SVT Nyheter Uppsala.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.