Kommunal vill se nytt pensionssystem

Tobias Baudin, ordförande för fackförbundet Kommunal uppmanar till ett nytt pensionssystem. Arkivbild.
Tobias Baudin, ordförande för fackförbundet Kommunal uppmanar till ett nytt pensionssystem. Arkivbild.
EkonomiTT

Pensionssystemet är inte rättvist och ekonomiskt hållbart, skriver Kommunal på DN Debatt. Förbundet uppmanar pensionsgruppen att göra om – och kommer med förslag på förbättringar.

Annons

Annons

När pensionssystemet gjordes om för 25 år sedan var målet att pensionen skulle motsvara 70 procent av slutlönen, I dag får många klara sig på mindre än hälften, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin, och Josepha Lindblom, utredare på förbundet, i debattartikeln.

Huvudförklaringen, menar debattörerna, är en kombination av låg lön och pensionssystemets konstruktion.

"För att få en pension som baseras på den egna intjänade pensionen förväntas pensionsåldern för medlemmarna i Kommunal som är födda 1960 bli cirka 70 år för de som arbetat heltid med tjänstepension, (utan tjänstepension 73 år)" skriver de.

De pekar på två utmaningar, det ena är att avgifterna till den allmänna pensionen inte är tillräckligt höga för att ge en allmän pension som fullt ut baserar sig på inkomstgrundad pension för den med en vanlig arbetarlön.

Den andra utmaningen är svenskarnas ökande medellivslängd.

I Kommunals rapport ”Pension för mödan – det ska löna sig att ha arbetat”, presenterar de förslag på förbättringar i pensionssystemet. De föreslår bland annat att rätten till sjukersättning, sjukpenning och a-kassa följer med pensionsåldern uppåt eftersom det ger möjlighet att vänta med att ta ut pension och därmed få en högre pension.

Ett annat förslag är att öka möjligheterna att skjuta upp uttag av ålderspension.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons