A-
A+

Kommunen försöker rädda krisande Eskilstuna

Hoppet om att spela i damallsvenskan även nästa säsong lever för Eskilstuna United. Arkivbild.
Hoppet om att spela i damallsvenskan även nästa säsong lever för Eskilstuna United. Arkivbild.
FotbollTT

Eskilstuna United kan spela i damallsvenskan även nästa säsong.

Kommunen skjuter till 200 000 kronor för att fotbollsklubben ska klara elitlicensen, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Vi är hoppfulla, säger klubbens vice ordförande Pär Eriksson till tidningen.

Annons

Annons

För fyra år sedan inledde Eskilstuna United en storsatsning för att kunna fortsätta utmana topplagen i den svenska damfotbollen. Men det var en offensiv som fick ett tvärt stopp i och med coronapandemin, och i år har ekonomin varit rejält ansträngd.

Elitlicensen till nästa säsong har varit i gungning, men nu får klubben hjälp från Eskilstuna kommunföretag. Koncernen betalar även vanligtvis ut sponsorpengar till de största lagidrotterna i kommunen, men nu lägger man till ytterligare 200 000 kronor till de 900 000 som Eskilstuna United redan får.

Inte enhälligt

Nu var United illa ute och då kunde vi välja på att antingen säga "stopp och belägg" eller att vi försöker stötta dem. Och vi anser att det är viktigt ur Eskilstunas synpunkt att de ska finnas kvar, säger Lars Andersson (S), ordförande i Eskilstuna kommunföretag, till Eskilstuna-Kuriren.

Beslutet var inte enhälligt. Både Mats Bengtsson (oberoende) och Bertil Andersson (M) reserverade sig mot beslutet.

Hela min grundsyn är att jag är positiv till sponsring för det gör Eskilstuna till en rolig stad att leva i och det är klart att jag vill att United ska vara kvar i damallsvenskan, om jag tänker med hjärtat. Men rent principiellt blir det dumt när man vet att man kan vända sig till kommunen om man har problem med ekonomin, säger Mats Bengtsson, som också är ordförande i handbollsklubben Guif.

Annons

Annons

"Ekonomi i balans"

I våras gick Eskilstuna United mot ett underskott på 3 miljoner kronor för helåret 2022. Sedan dess har klubben både sagt upp personal och sålt spelare. Man planerar också att sänka lönekostnaderna med 30 procent, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Klubben hade i måndags ett möte med Svenska fotbollförbundets licensnämnd för att gå igenom det ekonomiska läget. Pär Eriksson, vice ordförande i Eskilstuna United, tror att klubben kommer att få elitlicensen beviljad för 2023.

När vi stängde oktober så hade vi plus minus noll i resultat, vilket känns otroligt skönt att kunna säga, säger Eriksson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.