A-
A+

Kommuner betalar miljoner extra till friskolor

Underskott i kommunens skolbudget ger friskolor extra ersättning. Arkivbild.
Underskott i kommunens skolbudget ger friskolor extra ersättning. Arkivbild.
UtbildningTT

Mer än 60 kommuner i landet har betalat ut extra ersättning till friskoleföretag därför att den egna skolverksamheten gått med underskott.

Det rör sig i flera fall om ersättning på flera miljoner kronor.

Annons

Annons

Det är Skolvärlden som har kartlagt hur vanligt det är att kommuner får betala "straffavgift" till friskoleägare. Av de 245 kommuner som svarat på Skolvärldens enkät uppger var fjärde, 62 stycken, att de betalat ut extrapengar under de senaste två åren.

Ersättningarna har uppgått från några tusen till flera miljoner kronor. Berörda kommuner är bland andra Eskilstuna, Strängnäs, Flen, Hässleholm, Sundsvall och Skövde. Ersättning har gått till bland andra Kunskapsskolan och Internationella engelska skolan.

Samma peng

Att kommuner får betala extra till friskoleägare beror på att skolpengen ska vara densamma för fristående som kommunala huvudmän. Om en kommuns skolverksamhet drar över budget ökar genomsnittskostnaden per elev, och därmed skolpengen. Kommunen är då skyldig att betala friskoleägarna mellanskillnaden. Orsaken till kommunens underskott kan vara att elever valt att börja på en friskola. För även om elevantalet krymper med ett par elever i varje skola eller klass står kommunen med samma kostnader – antalet lärare eller lokalytor kan inte krympas.

Annons

Annons

Ekström: "Orimligt"

Utbildningsminister Anna Ekström (S), som på tisdagen presenterade förslag till S-kongressen om att förbjuda vinstuttag i friskolor, säger till Skolvärlden att dagens skolpeng innebär att friskoleägare får betalt för ett ansvar som endast kommunerna har, nämligen att alltid ha beredskap för att kunna ta emot alla elever i kommunen.

Det är orimligt att skolkoncerner får ta del av den betalningen, trots att de inte har det ansvaret, säger Ekström och hänvisar till ett förslag till ny lagstiftning som kommer under mandatperioden.

Men enligt Friskolornas Riksförbunds ordförande Sofia Larsen är friskolorna i stället underkompenserade.

Ett bra exempel är lokalkostnaderna. Många kommuner sätter de egna skolornas lokalkostnad lågt, medan friskolorna får betala marknadsmässig hyra, säger Larsen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.