A-
A+

Kongresstormningens första åtal i Brasilien

Polis genomför teknisk undersökning efter stormningen av kongressen i Brasília i Brasilien.
Polis genomför teknisk undersökning efter stormningen av kongressen i Brasília i Brasilien.
BrasilienTT-AFP

Brasiliens federala åklagarmyndighet har presenterat de första åtalen mot personer som misstänks för brott i samband med stormningen av bland annat landets kongress.

Annons

Annons

Utöver åtalen kräver åklagarmyndigheten att 39 av de som stormade kongressen ska hållas i förvar i preventivt syfte och att deras privata tillgångar ska frysas.

Åtalspunkterna rör kopplingar till väpnad kriminalitet, försök till våldsamt störtande av den demokratiska staten, allmän förstörelse och konspiration för att genomföra en statskupp.

Stormningen av den brasilianska demokratins centrala byggnader – utöver kongressen även högsta domstolen samt presidentpalatset i huvudstaden Brasília – den 8 januari genomfördes främst av anhängare till tidigare presidenten Jair Bolsonaro som förlorade presidentvalet mycket knappt till den nu sittande presidenten Luiz Inácio Lula da Silva.

De personer som väntar åtal kommer dock inte att misstänkas för terrorhandlingar, då det måste inbegripa främlingshat, eller fördomar om bland annat ras eller religion.

Åklagarmyndigheten väntas åtala ytterligare personer. Över 1 000 demonstranter greps i samband med stormningen av myndighetsbyggnaderna. Identiteterna är inte offentliggjorda på dem som åtalas i högsta domstolen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.