A-
A+

Kontroversiell Saudiflytt för många stjärnor

Neymar, numera i al-Hilal, är en av spelarna som har flyttat till Saudiarabien. Arkivbild.
Neymar, numera i al-Hilal, är en av spelarna som har flyttat till Saudiarabien. Arkivbild.
FotbollTT

Det saudiska transferfönstret stängde under torsdagskvällen. Ett transferfönster som har ritat om fotbollskartan rejält.

Här är spelarna som har gjort den kontroversiella flytten till Saudiarabien.

Annons

Fotbollsvärlden är i förändring.

Sedan Saudiarabien började att storsatsa på fotboll har stjärna efter stjärna tagit steget till Mellanöstern för att spela i Saudi Pro League.

Den portugisiske superstjärnan Cristiano Ronaldo blev klar för al-Nassr i slutet på förra året – och under sommaren har profiler som Karim Benzema och Neymar också flyttat till landet.

Nu har transferfönstret stängt i Saudiarabien.

Det finns ett tydligt samband mellan den saudiska fotbollssatsningen och landets statliga investeringsfond, Pif. Fonden äger fyra av klubbarna i den saudiska ligan – al-Ahli, al-Ittihad, al-Hilal och al-Nassr – och det är också dessa klubbar som har värvat de mest namnstarka spelarna.

Landet klassas som en diktatur

Enligt Transfermarkt har över 200 spelare värvats in till den saudiska ligan i detta transferfönster och omkring 10,9 miljarder svenska kronor uppges ha spenderats av saudiska klubbar.

Bara en liga, Premier League, har spenderat mer pengar i detta transferfönster. Flera medier har rapporterat att al-Ittihad lagt ett monsterbud på Mohamed Salah men när fönstret nu har stängt står det också klart att den egyptiske stjärnan blir kvar i Liverpool.

Den saudiska satsningen på fotboll anses vara väldigt kontroversiell. Saudiarabien klassas som en diktatur och har stora brister när det kommer till mänskliga rättigheter. Satsningen på fotboll ses som ett sätt att tvätta landets rykte genom idrott, så kallad sporttvätt.

Svensken: "Inga problem att spela fotboll där"

De spelare som flyttar till Saudiarabien får ofta kritik för sina beslut. Svensken Robin Quaison, som till vardags spelar i al-Ettifaq, har flera gånger fått frågan om hur han ser på det hela.

I samband med en tidigare landslagssamling sade han:

Det är politik. Jag spelar fotboll, det är inget som påverkar mig. Att det skulle vara problem att spela där, det håller jag inte med om.
Varje land har sin politik och man kan tolka den som problematisk och vissa frågor är problematiska. Men för mig är det inga problem att spela fotboll där.

Jordan Henderson, som tidigare profilerat sig som en stor supporter till hbtq-rörelsen, kommenterade sitt beslut för The Athletic tidigare i veckan.

De som inte känner mig har kritiserat mig... och jag bryr mig. Jag kan förstå frustrationen och ilskan. När jag tog det här beslutet resonerade jag som så att vi alla kan köra ner våra huvuden i sanden och kritisera andra kulturer och andra länder från olika håll, men att det inte kommer att ändra på något, sade han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.