A-
A+

"Köpenhamn är världens största cykelstad"

Århusborna Bastian och Jesper har tagit sig till Köpenhamn för att se den första etappen av världens största cykeltävling Tour de France, som i år startar i den danska huvudstaden.
Århusborna Bastian och Jesper har tagit sig till Köpenhamn för att se den första etappen av världens största cykeltävling Tour de France, som i år startar i den danska huvudstaden.
CykelTT

Världens största cykeltävling Tour de France trampar i gång i Köpenhamn.

För landets cykelälskare spelar det ingen roll att de danska skattebetalarna får betala minst 258 miljoner kronor för de tre etapperna.

Jag tycker att det helt klart är rimligt, säger Århusbon Jesper.

Annons

Annons

Jens Peder Jensen ska se samtliga tre danska etapper av Tour de France. Den sista – som avgörs på söndag – startar i hans hemstad Vejle.
Jens Peder Jensen ska se samtliga tre danska etapper av Tour de France. Den sista – som avgörs på söndag – startar i hans hemstad Vejle.

Under fredagen väntas en gul folkfest i Köpenhamn när världens mest prestigefulla etapptävling Tour de France drar i gång, men redan på onsdagskvällen kantades gatorna i den danska huvudstaden av tusentals människor.

Då rullade cyklister från de 22 stallen i sakta mak mot nöjesparken Tivoli. Flera timmar tidigare hade Jesper och hans kamrater från Århus på Jylland köat för att se den traditionsenliga lagpresentationen.

Det är jättestort det här – det är en folkfest. Vi ska se starten här i Köpenhamn och följa de två andra etapperna med bil, säger han till TT.

Framflyttat ett år

Egentligen skulle Danmark ha varit en del av den klassiska tävlingen redan 2021, men coronapandemin och ett framflyttat fotbolls-EM – där Köpenhamn var värd för fyra matcher – gjorde att cykelfesten kom till det cykeltokiga landet först nu.

På fredagen inleds allt med ett individuellt tempolopp över 13 kilometer där cyklisterna – varav tio är danskar – bland annat kommer att susa förbi "den lille havfruen" innan målgången sker på Rådhusplatsen.

På lördagen körs den 199 kilometer långa etappen mellan Roskilde och Nyborg på ön Fyn, där den 18 kilometer långa sträckan över Stora Bältbron är mest spektakulär.

Den tredje etappen avslutas i Sønderborg på söndagen. Då sker starten i Vejle, vilket är cykelälskaren Jens Peder Jensens hemstad.

Det har varit lönlöst att köra in i Vejle de senaste dagarna, det har varit helt avstängt. Men nu får vi vår Tour de France-dos, säger Jens Peder Jensen med ett skratt.

Folkfesten är dock inte gratis för danskarna. Enligt tidningen Politiken har staten, regioner, kommuner och den danska polisen utgifter för arrangemanget på minst 258 miljoner kronor – en nota som i slutändan hamnar hos skattebetalarna.

Det är svårt att förstå hur mycket pengar det handlar om, men jag tycker att det helt klart är rimligt för att få hit Tour de France, säger Jesper.

Annons

Annons

"Världens största cykelstad"

Exempelvis har de 13 kommuner som får besök av cirkusen lagt ny asfalt för cyklisterna att köra på och det danska arrangörsbolaget uppges få stå för flygkostnaden när cykelstallen ska fraktas till Frankrike för den fjärde etappen.

Jag tycker absolut att det är värt det. Jag är kanske inte rätt person att fråga om det är rimligt att skattebetalarna får betala. Frågar man en vanlig dansk kan de nog tycka att det är mycket pengar, men de flesta har nog inga problem med det, säger Jens Peder Jensen.

Han anser att det är ett bra sätt att marknadsföra Danmark i världen.

Tour de France-chefen Christian Prudhomme har ju sagt att Köpenhamn är världens största cykelstad – varför ska då vi inte ha Tour de France här? säger Jens Peder Jensen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.