A-
A+

Koppling till slaveri kan fälla Cumberbatch

Benedict Cumberbatch kan tvingas sona för sina förfäders historia. Arkivbild.
Benedict Cumberbatch kan tvingas sona för sina förfäders historia. Arkivbild.
NöjeTT

Skådespelaren Benedict Cumberbatchs familj tjänade stora pengar på att äga slavar på Barbados. Nu överväger myndigheterna där att kräva familjen på skadestånd.

Annons

Annons

I Oscarsbelönade filmen '12 years a slave' från 2013 spelade Benedict Cumberbatch plantageägare. Pressbild.
I Oscarsbelönade filmen "12 years a slave" från 2013 spelade Benedict Cumberbatch plantageägare. Pressbild.

I den Oscarsbelönade filmen "12 years a slave" spelade Benedict Cumberbatch plantageägare och hyllades för sin rollprestation. Historien låg för hans del inte alltför långt ifrån verkligheten. Under 1700- och 1800-talen drev skådespelarens förfäder en slavplantage på Barbados.

Joshua Cumberbatch köpte 1728 Cleland-plantagen på norra delen av ön, som kom att vara hem för 250 slavar fram till slaveriets avskaffande mer än 100 år senare. Plantagen rapporteras ha gett familjen en smärre förmögenhet och när slaveriet avskaffades av det brittiska imperiet kompenserades de dessutom med omkring 30 miljoner kronor.

Kan begära skadestånd

Nu riskerar Cumberbatch-klanen att dras in i en juridisk strid med östaten som förklarat att man överväger att begära skadestånd från ättlingarna till de slavägande familjerna, skriver The Telegraph.

David Denny, generalsekreterare för Caribbean movement for peace and integration, säger till tidningen:

Alla ättlingar till vita plantageägare som har dragit nytta av slavhandeln bör uppmanas att betala skadestånd, inklusive familjen Cumberbatch. Pengarna skulle användas till att göra om den lokala kliniken till ett sjukhus, stötta skolor och förbättra infrastruktur och bostäder.

Annons

Annons

Uttryckt ånger

Det är oklart hur mycket av familjens pengar som kommit Benedict Cumberbatch till godo. Han är son till skådespelerskan Wanda Ventham som, har Cumberbatch själv berättat, uppmanade honom att inte använda sitt riktiga namn i sin karriär eftersom hon var orolig för att han skulle kunna möta krav på skadestånd för familjens kopplingar till slaveri.

Benedict Cumberbatch har själv uttryckt ånger för sin familjs kopplingar till slaveri och antyder att det var en av anledningarna till att han tog rollen som William Pitt den yngre i filmen "Amazing Grace" som handlade om Storbritanniens avskaffande av slavhandeln 1807.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.