A-
A+

Kosovo och Serbien möts – EU hägrar

Nordmakedonska poliser vaktar området där Kosovos premiärminister och Serbiens president ska träffas, i staden Ohrid.
Nordmakedonska poliser vaktar området där Kosovos premiärminister och Serbiens president ska träffas, i staden Ohrid.
Serbien/KosovoTT-AP

Serbien och Kosovos respektive ledare träffas i Nordmakedonien i helgen i ett försök att lätta på långvariga spänningar.

Annons

Annons

Det är EU som medlar mellan de två tidigare krigande grannländerna, som när förhoppningar om att få gå med i unionen någon gång i framtiden.

Serbiens president Aleksandar Vucic och Kosovos premiärminister Albin Kurti enades i februari om elva punkter i en EU-plan för att relationen mellan deras länder ska normaliseras.

Tiden är inne för att Kosovos, Serbiens och hela västra Balkans ledare ska visa mod och ett delat ansvarstagande för att regionens inträdesprocess i EU ska lyckas, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Spanjoren Borrell säger att helgens samtal kommer att handla om hur planen ska omsättas i praktiken. Tanken är att länderna ska erkänna varandras nationella symboler och officiella handlingar, och att Serbien då ska sluta blockera Kosovos försök att gå med i FN.

Överenskommelsen säger dock inget om att länderna formellt ska erkänna varandra.

Serbiens president har sett ut att backa från vissa delar av överenskommelsen i efterhand. Vucic pressas hårt av inhemska, mer hårdföra nationalistgrupper som anser att Kosovo är den serbiska statens vagga.

Kosovos premiärminister är lite mer hoppfull, men inte alltför hoppfull.

Jag var beredd att skriva under det europeiska förslaget (vid det senaste mötet i Bryssel), men den andra sidan var inte redo och vägrade, säger Albin Kurti.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.