-
+

Kraftig inbromsning för USA:s återhämtning

I väntan på vaccin i New York. Arkivbild
I väntan på vaccin i New York. Arkivbild
EkonomiTT

USA:s återhämtning tvärnitade i fjärde kvartalet i fjol. Tillväxten föll till 4 procent i årstakt, vilket var en något kraftigare inbromsning än väntat.

Men det finns ljusglimtar i de dystra siffrorna, enligt bedömare.

Annons

Annons

Med inbromsningen i fjärde kvartalet – ned till en tillväxt på 4 procent i årstakt – kan fjolårets BNP-utveckling i USA summeras till en nedgång på 3,5 procent för helåret. Det gör pandemiåret 2020 till det sämsta för landets ekonomi sedan 1946.

Saknat ner rejält

Merparten av fjolårets BNP-minskning kom i andra kvartalet, då USA:s ekonomi kollapsade till följd av covid-19-pandemin och alla nedstängningar. Detta följdes av en stark återhämtning i tredje kvartalet, med en tillväxt i beräknad årstakt på rekordhöga 33,4 procent.

Det har saknat ner rejält från tredje kvartalet och det var ju förväntat, säger Elisabet Kopelman, SEB-ekonom med fokus på den amerikanska ekonomin.

Hon ser samtidigt i rapporten tecken på att USA:s ekonomi har blivit mer motståndskraftig mot pandemins effekter, bland annat med ökad hushållskonsumtion trots de omfattande nedstängningarna i detaljhandeln.

Företags- och bostadsinvesteringar överraskar också positivt, tycker hon.

Det avspeglar ju optimismen vi ser i olika indikatorer i USA. Företagen har blivit mer optimistiska och tittar nu bortom pandemin, säger hon.

De flesta bedömare räknar med att USA:s ekonomi fortsätter bromsa in i början av 2021, men att tillväxten kommer tillbaka – men det scenariot bygger på att vaccinationer får effekt på smittspridningen och att nya stimulanser från president Joe Bidens regering godkänts i kongressen och börjar betalas ut.

Internationella valutafonden (IMF) presenterade i veckan en prognos om en tillväxt på drygt 5 procent i USA i år.

Annons

Annons

Vaccinationerna viktigast

Elisabet Kopelman räknar också med en återhämtning, men inte riktigt lika stor som den IMF-ekonomerna ser framför sig.

Det absolut viktigaste är att vaccinationerna fungerar, så att man kan återgå till ett mer normalt liv och tjänstesektorn kan öppna upp.
Ovanpå det kommer nya stimulanspaket, tillägger hon.

Stödpaketet från Bidenregeringen, som tog över efter Donald Trumps regering den 20 januari, väntas bland annat ge nya direktutbetalningar till hushållen i USA – hushåll som redan är laddade för mer konsumtion efter en lång period präglad av ökat sparande.

De ligger i startgroparna. Så när pandemin försvinner kan vi också få se en kraftig ökning av konsumtionen, säger Kopelman.

SEB-ekonomerna räknar med en USA-tillväxt i år på cirka 4,5 procent följt av en fortsatt återhämtning med 3,6 procent 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss