A-
A+

Kraftig minskning av utlandsstudier

Antalet svenska utlandsstudenter med studiemedel i Australien har i princip halverats under pandemin. På bild University of Sydney. Arkivbild.
Antalet svenska utlandsstudenter med studiemedel i Australien har i princip halverats under pandemin. På bild University of Sydney. Arkivbild.
UtbildningTT

Antalet svenskar som väljer att studera utomlands med studiemedel har minskat kraftigt under coronapandemin.

Det har varit restriktioner och svårt att ta sig till länder, säger Carl-Johan Stolt, utredare på CSN, till TT.

Annons

Annons

Under läsåret 2020/2021 studerade totalt 17 542 personer i utlandet, vilket är 6 839 färre än läsåret dessförinnan, då antalet var 24 381. Det visar ny statistik från CSN som TT tagit del av.

Förra läsåret minskade även antalet utbytesstudenter med över 5 000 – från 6 821 personer 2019/2020 till 1 814.

Det har varit mindre intresse av att studera utomlands och utbytesprogram har lagts ner på grund av pandemin, säger Carl-Johan Stolt.

USA och Australien är de länder där minskningen av antalet studerande är som störst. I Australien har antalet nästan halverats, från 1 547 till 809 personer 2020/2021. Sydney har halkat ner från femte plats till en niondeplacering bland de tio mest populära studieorterna sett till antalet studerande.

USA brukar vara så stort, exempelvis Los Angeles i Kalifornien. Singapore och Seoul i Sydkorea brukar också ligga högt men de finns inte med på listan längre.

Storbritannien går om USA

Storbritannien har gått om USA som det populäraste landet. Där studerade 3 680 personer förra läsåret, medan 2 345 valde att läsa i USA.

I London är det i princip lika många studerande som läsåret innan. Det var 1 497 då och förra årets siffra ligger på 1 421, vilket gör staden till den mest populära studieorten för eftergymnasiala studier. Därefter kommer Köpenhamn med 839 studenter. Copenhagen business school ligger på en andraplats på listan över de mest populära eftergymnasiala skolorna. Där studerade 476 svenskar förra läsåret.

Det är tydligt att studier i länder i vårt närområde har ökat eller inte minskat lika mycket. Riga har ökat med 100 personer och Köpenhamn har också fått en liten ökning. I Gdansk ser vi en liten minskning, liksom i Oslo.

Annons

Annons

Läkarstudenter utomlands ökade

Den mest populära skolan var Riga Stradins universitet i Lettland med 561 studerande, där många studerar till läkare. Medical university i Gdansk i Polen ligger på en tredjeplats med 328 studenter.

Och just läkarstudenter går emot strömmen i pandemin. Antalet studerande utomlands har ökat med tre procent till 2 300 personer 2020/2021 från läsåret innan.

De håller sig kvar på samma nivå. De har valt att fortsätta med sina utlandsstudier i Polen, Litauen och Lettland, säger Stolt.

Av läsårets studerande var 14 567 personer så kallade "free-movers", vilket innebär att den studerande själv "plockar ihop" till sin utbildning. 1 814 var utbytesstudenter och 1 054 läste språkkurser.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!