A-
A+

Kraftig ökning av beslagtagen cannabis

Mer än 2,5 ton cannabis beslagtogs av Tullverket första halvåret i år. Det är mer än dubbelt så mycket som motsvarande period 2020, visar ny statistik från Tullverket.
Mer än 2,5 ton cannabis beslagtogs av Tullverket första halvåret i år. Det är mer än dubbelt så mycket som motsvarande period 2020, visar ny statistik från Tullverket.
BrottTT

Tullverket har hittills i år beslagtagit mer än 2,5 ton cannabis. Det är mer än dubbelt så mycket som motsvarande period 2020, visar ny statistik. Samtidigt ökar även mängden beslagtaget kokain och amfetamin.

Annons

Annons

Ett mer underrättelsebaserat arbetssätt har ökat Tullverkets träffsäkerhet.
Ett mer underrättelsebaserat arbetssätt har ökat Tullverkets träffsäkerhet.

Tullverket har stoppat flera omfattande narkotikapartier där det handlar om storskalig smuggling som bedrivs av kriminella nätverk – nästan 3 300 stycken beslag.

Förra året gjordes ungefär lika många beslag under motsvarande period. Men i år har beslagen blivit större. Cannabis, kokain och amfetamin ökar medan mängden beslagtaget heroin minskar.

Under årets första hälft gjorde man tio narkotikabeslag på över 100 kilo, vilket kan jämföras med motsvarande period förra året då det gjordes fem beslag av samma storlek.

Men enligt generaltulldirektör Charlotte Svensson har mängden droger som förs in i Sverige inte ökat – det är Tullverket som har blivit bättre på att beslagta.

Ökade resurser

Med mer resurser från regering och riksdag kan Tullverket nu jobba mer underrättelsebaserat med fler internationella samarbeten.

På det viset kan vi bli mer träffsäkra i våra kontroller, säger Charlotte Svensson.

Det minskade resandet under pandemin har också gjort att man kan lägga mer resurser på att kontrollera lastbilar och annan godstrafik.

TT: Hur tror du det blir när allt fler börjar resa igen?

Vi hoppas att vi ska fortsätta bli fler, vi tycker att vi behöver vara på fler ställen under fler av dygnets timmar och det har verkligen visats i de senaste resultaten. Vi har aldrig kommit åt så här storskaliga narkotikapartier innan, säger hon.

Annons

Annons

Cannabis från Nordafrika

Hon anser också att Tullverket blivit bättre på att utreda så att man förutom transportören även kommer åt organisatören och mottagaren av smuggelgodset.

Där har vi också blivit vassare. Vi har slagit ut 30 nätverk nu, det är också en framgång för oss, säger Svensson.

Cannabisen kommer ofta från Nordafrika och transporteras med lastbil genom Europa från Spanien och Portugal, en annan rutt går via Balkan. Amfetaminet körs från Polen, medan kokainet som kommer från Sydamerika förs hit med båt. Nyligen gjorde man ett tillslag i Göteborgs hamn som gått via Hamburg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!