Kraftig ökning av corona på landets anstalter

Flera fall av coronautbrott har skett på landets anstalter. Arkivbild.
Flera fall av coronautbrott har skett på landets anstalter. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Antalet bekräftade fall av covid-19 bland intagna på landets anstalter har närmare tredubblats sedan i slutet av september. Ökningen tillskrivs dock inte att fler anstalter öppnade upp för besök i höstas.

Annons

Annons

Annons

Annons

I slutet av september förra året hade 164 intagna på landets anstalter och häkten konstaterats smittade av covid-19. En liten andel av den dagliga beläggningen, som enligt Kriminalvården är cirka 7 000 personer.

Sedan i höstas har dock antalet bekräftade fall ökat. En veckofärsk siffra visar att 419 intagna bekräftats smittade av covid-19.

Det här får nog förklaras av att vi är inne i en andra våg i samhället. Tittar vi på siffrorna i samhället liknar det våren nu med skillnaden att vi har mycket mer provtagning nu. Vårens siffror är ju missvisande, säger Fredrik Olausson på Kriminalvården.

Besök inte drivande

I mitten av november öppnade landets mer stängda anstalter med säkerhetsklass 1 och 2 upp för besök efter en vår och sommar av stängda dörrar. Olausson tror dock inte att besök utifrån förklarar smittotalen.

Ingen av de smittspridningarna som vi haft sedan vi öppnade upp för besök verkar ha kommit från besökande. Vi har gjort besöken smittskyddssäkra. Vi använder skyddsutrustning, man får bara komma om man är symtomfri, vi har smittskyddsvakter kopplade till besöken som ser till att man inte har närkontakt, säger han.

Annons

Annons

"Exceptionellt utbrott"

I dagarna bekräftades ett stort utbrott av covid-19 på fängelset i Kalmar. Av 57 intagna har 48 smittats av coronaviruset.

Sett till enskild anstalt är det här utbrottet helt exceptionellt. Så har det inte sett ut på andra anstalter, vi har ju haft smärre utbrott. Men någon större våg har det inte varit generellt sett, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården.

Fredrik Olausson poängterar att överbeläggning och trånga lokaler kan vara en förklaring till att smitta sprider sig relativt snabbt när den väl kommer in på en anstalt:

Spridningen har eskalerat av att personal inte har förstått att man bär på viruset. Det har startat en smittspridning som tyvärr slagit in i klienterna och kollegorna. I grunden är det svårt att hela tiden hålla avstånd. Vi har en del arbetsmoment som gör att vi måste ha närkontakt med våra klienter. Vi behöver av säkerhetsskäl visitera dem ibland till exempel.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons