-
+

Kraftig ökning av coviddöda i Portugal

Ett trettiotal ambulanser köar för att lämna över covid-19-patienter till Santa Maria-sjukhuset i Lissabon. Bilden är från den 28 januari.
Ett trettiotal ambulanser köar för att lämna över covid-19-patienter till Santa Maria-sjukhuset i Lissabon. Bilden är från den 28 januari.
PortugalTT-Reuters

Efter att ha klarat sig relativt lindrigt igenom pandemins första fas har Portugal nu drabbats med full kraft av covid-19.

Annons

Annons

Under januari månad rapporterades nära hälften av det totala antalet dödsoffer i landet sedan pandemin bröt ut, visar data från hälsomyndigheten DGS.

Från sjukvården kommer varningar om en nära förestående kollaps. Utanför sjukhus köar ambulanser med covid-19-patienter i timmar på grund av platsbrist på avdelningarna och på flera håll är bårhusen så fulla att kylcontainrar har fått ställas upp för att förvara de döda.

Myndigheterna förklarar den enorma ökningen både av antalet smittade och döda med spridningen av den mer smittsamma mutation av viruset som först upptäcktes i Storbritannien. Även restriktionslättnader över julhelgerna tros ha spelat en roll.

På grund av det "särskilt allvarliga läget" i Portugal har Tyskland beslutat att bistå landet med medicinsk personal, respiratorer och fältbäddar.

I sådan här tider är solidaritet i Europa absolut nödvändigt, säger Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer.

Sammanlagt har drygt 700 000 fall av covid-19 bekräftats i Portugal, med ungefär lika många invånare som Sverige, sedan i mars förra året. 43 procent av dessa rapporterades i januari.

Nära 12 500 har avlidit, varav 5 500 i januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss