A-
A+

Kraken – ett NHL-stjärnlag i Seattle?

Seattle Krakens flagga på toppen av ikoniska Space Needle i Seattle. Arkivbild.
Seattle Krakens flagga på toppen av ikoniska Space Needle i Seattle. Arkivbild.
IshockeyTT

Bråda dagar väntar för NHL:s nyaste klubb och organisation, Seattle Kraken.

På några dagar ska de bygga sig ett slagkraftigt lag – från ruta ett.

Krakens general manager Ron Francis har en del att stå i, minst sagt.

Annons

Annons

Det är tuffa beslut som måste tas.

Seattle Kraken är NHL:s senaste expansionslag och under natten till torsdag svensk tid genomförs expansionsdraften där de får välja en spelare från alla andra NHL-lag, förutom Vegas Golden Knights som är undantagna. Ett Vegas som under sin debutsäsong 2017–2018 tog sig till Stanley Cup-final men förlorade mot Washington.

I expansionsdraften kan Seattle inte ta vilka spelare som helst. De övriga 31 lagen har fått skydda ett antal spelare. Antingen en målvakt, tre backar, och sju forwards eller en målvakt och åtta utespelare.

Trots det så är flertalet stjärnor tillgängliga för Kraken. I söndags blev listorna på lagens skyddade spelare offentliga och namn som Gabriel Landeskog, Alexander Ovetjkin, Mark Giordano, Carey Price, Vladimir Tarasenko med flera lämnades oskyddade.

Inte självklart

"Det kommer att finnas många alternativ för Kraken inför expansionsdraften", skriver Seattle Kraken-reportern Ryan S Clarke i The Athletic.

Men det betyder inte att det är självklara val för NHL:s färskaste lag.

Alexander Ovetjkin och Gabriel Landeskog är, som många andra stjärnor, så kallade UFA:s, kontraktslösa spelare som har rätt att förhandla med alla klubbar efter expansionsdraften och kan alltså lämna Seattle om de inte kommer överens. Men Seattle får ett 72 timmars långt försprång före alla andra att förhandla med dessa spelare före expansionsdraften.

"Att namnet Landeskog återfinns på listan över oskyddade kittlar dock min fantasi", skriver Aftonbladets NHL-reporter Per Bjurman som inte utesluter att svensken redan har en förlängning klar med Colorado även om förhandlingarna uppges gå trögt.

Till skillnad från Landeskog ses det som en formalitet att Ovetjkin lämnats oskyddad. Det ses som högst osannolikt att han lämnar Washington.

Annons

Annons

Price attraktiv – men dyr

Price och Tarasenko har en knepig skadehistorik vilket kan vara avskrämmande och Price kommer dessutom med en årslön på över 10 miljoner amerikanska dollar vilket äter upp en stor del av lönetaket, precis som stjärnbacken Giordano (6,75 miljoner dollar i årslön).

Den tidigare Vezina Trophy-vinnaren (NHL:s bästa målvakt) Price uppges också missa inledningen av början av nästa säsong på grund av en operation han behöver genomföra.

"Det finns ingen tvekan om att de överväger det", skriver NHL-journalisten Frank Seravalli på Twitter och säger att Seattles general manager Ron Francis har fått grönt ljus från ägarna att välja Price om han vill.

Det finns många anledningar att välja Price, men jag skulle inte göra det. Priset är inte rätt skulle jag säga, säger TSN:s Craig Button.

Flera svenskar tillgängliga

Förutom Landeskog är en drös andra svenska spelare också exponerade för expansionsdraften.

Nashvilles Calle Järnkrok (kontrakt till 2022), Pittsburghs Marcus Pettersson (2025), Anaheims Jacob Larsson (2022), Minnesotas Victor Rask (2022), New Jerseys Andreas Johnsson (2023) är några som kan bli en Kraken.

Flera spelare, som annars inte skulle vara tillgängliga för val, som draftas av Seattle väntas trejdas till andra lag omgående mot någon form av ersättning, antingen i spelare eller draftval.

Med andra ord kan Seattle välja spelare som andra klubbar vill ha för att tjäna ännu mer på det.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!