A-
A+

Kramper och spyor vid avrättning väcker kritik

Myndighetsrepresentanten Justin Wolf tar på en presskonferens emot samtalet som bekräftar att mannen avrättats.
Myndighetsrepresentanten Justin Wolf tar på en presskonferens emot samtalet som bekräftar att mannen avrättats.
USATT-AP

En 60-årig man har avrättats med en giftinjektion i Oklahoma. Före dödsögonblicket kräktes och krampade mannen, vilket väckt frågor om metoden som pausades efter att grava misstag upptäcktes 2015.

Annons

Annons

Före det sex år långa avbrottet var Oklahoma en av de delstater i USA som mest frekvent verkställde dödsstraff.

Delstatens fängelsechef beordrade stopp för alla avrättningar 2015, sedan det kommit fram att en dödsdömd man varit timmar från att utsättas för en injektion av felaktigt blandade preparat.

Därefter uppdagades det att samma felaktiga blandning använts vid en avrättning 2014, då en man led i 43 minuters innan han avled.

När torsdagens första verkställda avrättning på sex år ledde till kräkningar och kramper före dödsögonblicket, 21 minuter efter injiceringen, ifrågasätts metodens lämplighet än en gång.

Giftet bestod av samma tre preparat som användes under de felaktiga avrättningarna: lugnande medlet midazolam, vekuroniumbromid som har en förlamande effekt och kaliumklorid som stannar hjärtat.

Den 60-årige mannen dömdes till döden 1999 efter att ha huggit ihjäl en fängelseanställd medan han avtjänade ett 130-årigt straff för väpnat rån.

Att kräkas under avrättningar med gift är sällsynt, enligt Robert Dunham, chef på ett oberoende informationscenter för dödsstraff.

Ett tjugotal dödsdömda fångar i Oklahoma har gått samman för att juridiskt utmana delstatens rutiner kring giftinjektioner, som de menar innebär risk för lidande som strider mot grundlagen.

Dale Baich, en av juristerna som företräder fångarna, säger att 60-åringens reaktion visar att metoden inte fungerar som den ska.

Inga fler avrättningar borde genomföras förrän saken tas upp i rätten i februari, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.