Krav på EU-aktion för Dawit Isaak

Betlehem Isaak, dotter till den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, under en manifestation på Sergels torg 2015. Arkivbild.
Betlehem Isaak, dotter till den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, under en manifestation på Sergels torg 2015. Arkivbild.
EUBryssel, TT:s korrespondent

Öka trycket på Eritrea, manas i EU-parlamentet i en debatt om läget för den fängslade Dawit Isaak.

I en resolution krävs att den svensk-eritreanske journalisten släpps "omedelbart och ovillkorligt".

Annons

Annons

Dawit Isaak har suttit 19 år i fängelse, utan varken rättegång eller dom.

Alldeles för länge, påpekade många av de talare som tog till orda när EU-parlamentets ledamöter på torsdagen diskuterade hans situation.

Inte minst de svenska ledamöterna var aktiva.

EU och omvärlden måste höja rösten mot regimen i Eritrea, manade Arba Kokalari (M).
Det är EU:s skyldighet att göra allt för hans frihet, sade kollegan Karin Karlsbro (L), i en debatt där även Evin Incir (S), Abir Al-Sahlani (C), Alice Bah Kuhnke (MP) och Jytte Guteland (S) gjorde inlägg.

Parallellt har ledamöterna röstat om en resolution för att lägga ytterligare tyngd bakom orden och trycka på för att få EU-kommissionen att agera starkare. Med rösterna 663 mot 19 vädjas dessutom till Afrikanska unionen (AU) att "intensifiera" sina insatser mot Eritrea.

EU-kommissionen tycks dock inte vara redo för någon större förändring av sin politik gentemot landet.

Vi kan inte bara kritisera. Vi måste också engagera oss för att driva på för positiva förändringar. Det är inget som sker över en natt, sade demokratikommissionären Dubravka Suica i torsdagens debatt.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons