A-
A+

Krav på köttinfo på krogen närmar sig

Rådjurstek. Arkivbild.
Rådjurstek. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen tar ett nytt steg mot obligatorisk ursprungsinformation om kött som serveras på restauranger. Planerna på att införa kravet har nu anmälts till EU-kommissionen.

Annons

Annons

Det nya krav regeringen vill införa innebär att restauranger och andra storhushåll ska lämna konsumenter skriftlig eller muntlig information om ursprungsland för kött. Förslaget omfattar färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fågel.

Om informationen inte finns skriftligt ska det framgå vem man kan fråga.

Åtta av tio svenska konsumenter anser att det är viktigt eller mycket viktigt att restauranger anger ursprungsland för det kött som serveras, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Kött som säljs i butiker är redan ursprungsmärkt.

"Pålitlig och lättillgänglig information i såväl butiken som på restaurangen är en förutsättning för oss konsumenter att kunna göra medvetna och hållbara val", uppger näringsminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

Om EU-kommissionen inte har några invändningar kan informationskravet införas tre månader efter att anmälan gjordes till kommissionen.

Kravet kommer att utvärderas efter två år, för att se om det ska förlängas.

Redan 2018 aviserade regeringen att man tänkte skicka in en anmälan till EU-kommissionen för att kunna införa krav på ursprungsinformation för kött.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.