A-
A+

Krav på negativt covidtest för Kinaresenärer

Socialminister Jakob Forssmed (KD) och Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten om de nya testkraven.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) och Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten om de nya testkraven.
CoronavirusTT

Sverige inför krav på covidtest för inkommande resenärer från Kina. Kravet gäller i tre veckor från och med lördag.

Smittan i Kina sprids med väldigt snabb hastighet, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.

Annons

Annons

Inreserestriktionerna innebär att resenärer från Kina ska kunna uppvisa ett negativt covidtest, oavsett om man är vaccinerad eller inte, enligt socialministern.

Det tillfälliga kravet ska gälla från och med den 7 januari och tre veckor framåt.

Vid nästa flight från Kina kommer det att vara i kraft, säger Forssmed.

Testkravet gäller för vuxna och barn över tolv år. Svenska medborgare omfattas inte och det finns även vissa undantag för bland annat personer som har uppehållstillstånd i Sverige eller är varaktigt bosatta i EU.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska testet vid inresan i Sverige vara högst 48 timmar gammalt från provtagningstillfället och intyget om ett negativt provresultat ska vara utfärdat på svenska eller engelska. De tester som godkänns är de antigentester, även kallade snabbtester, som är godkända av EU och PCR-tester.

Stigande oro

Syftet uppges vara att fördröja att nya virusvarianter som potentiellt kan vara mer smittsamma och farliga tar sig in i Sverige och i förlängningen minska belastningen på sjukvården.

Smittspridningen i Kina har ökat och när landet nu lättar på sina egna reserestriktioner stiger oron för att nya virusvarianter ska spridas.

Även om vi är i en annan fas av pandemin betyder det inte att pandemin är över, säger Forssmed.

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors säger att risken för att nya varianter uppstår i Kina är svårbedömd.

Det finns en potential att nya virusvarianter uppstår där. Men troligast uppstår inte någon ny virusvariant i Kina, det här är en försiktighetsåtgärd för att vi inte vet.

De data som finns från Kina visar att det är ungefär samma varianter som cirkulerar där som här. En ny variant kan också uppstå var som helst, säger hon.

Men data från Kina är fortsatt väldigt begränsade. Vi är väl medvetna om att det här inte förhindrar ny smitta, men det kan fördröja, säger hon.

Annons

Annons

Inga tester på Arlanda

Kraven gäller att inresande ska kunna uppvisa ett negativt test. Det kommer inte att att byggas upp teststationer på svenska flygplatser, enligt Forssmed.

Att Sverige inte väljer att kräva test från EU-medborgare som vistats i Kina och som potentiellt kan ha en pågående infektion beror på legala förutsättningar, enligt Jakob Forssmed.

Det handlar om vad som är möjligt, rimligt och proportionerligt att göra givet det lagliga stöd som finns, säger han.

Sveriges testkrav kommer efter att EU:s krishanteringsmekanism IPCR under onsdagen uppmanat EU:s medlemsländer att börja covidtesta inkommande resenärer från Kina.

Flera länder har tidigare meddelat att de ska införa krav på negativa covidtester, däribland Storbritannien, Frankrike och Spanien. Röster har därför höjts för att samordna på EU-nivå.

Effekten av kraven på negativt test kommer att bero på hur övriga EU-länder gör.

Om bara Sverige inför testkrav har det en viss betydelse men det beror på vilka andra länder som väljer att införa kraven. Vissa är viktigare hubbar för flyg från Kina än andra, säger Sara Byfors.

Hotar med motåtgärder

Under tisdagen hotade Kina med att ”vidta motåtgärder”. Bland annat sade Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande att "det här saknar vetenskaplig grund och vissa metoder är helt oacceptabla".

TT: Kommer detta att påverka relationen mellan EU och Kina?

Det är svårt att bedöma. Vi gör detta för att vi bedömer att det är en rimlig smittskyddsåtgärd. Det är delvis en konsekvens av att Kina inte är fullt så transparenta som jag tycker att man ska vara när det kommer till att dela med sig av data. Och Kina själva har haft liknande restriktioner mot omvärlden, säger Forssmed.
Det är ingen markering mot att de inte är öppna men det är en konsekvens av att det inte delar med sig fullt av data.

TT: EU:s smittskyddsmyndighet har sagt att de inte anser att testkrav från inresande behövs och bedömer att det är samma varianter som finns i Kina som reda sprids i Europa. Ni delar inte den bilden?

Vi tar också fasta på den osäkerhet som finns och tar höjd för risken att nya varianter kan komma in, säger Forssmed.

"Rimlig åtgärd"

Eftersom det finns en hög immunitet i Sverige tack vare en hög vaccinationstäckning och att många har varit infekterade, skulle det enligt Byfors krävas att det kom en virusvariant som är väsentligt förändrad för att det skulle påverka läget i Sverige.

Men vi bedömer att detta är en rimlig åtgärd nu. Om inte annat slipper den som kommer bli sjuk under sin resa.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.