A-
A+

Krav på presidentavgång flyttar till Lima

Regimkritiska demonstranter i Arequipa, Peru näst största stad.
Regimkritiska demonstranter i Arequipa, Peru näst största stad.
PeruTT-AFP

Kraven på att Perus president Dina Boluarte omedelbart avgår flyttar till huvudstaden Lima.

Stora demonstrationer väntas de närmaste dagarna.

Annons

Annons

Tiotusentals demonstranter väller in i staden efter veckor av protester ute i landet; många kommer från fattigare regioner i Anderna, från gränstrakterna till Bolivia och Ecuador och områden utefter Stilla havskusten.

Polis är på "maximal beredskap" och har beordrat närmare 12 000 poliser att bevaka Limas gator inför befarade sammandrabbningar.

Den explosiva politiska utvecklingen närs av den dramatiska dag den 7 december när dåvarande presidenten Pedro Castillo hotades av riksrätt och svarade med att upplösa landets parlament. Castillo störtades och fängslades, vicepresident Boluarte tog över även om hon tillhörde samma vänsterparti som Castillo.

Sedan har protesterna mot Boluarte i synnerhet – hon kallas för "förrädare" av partivänner – och makten i Lima generellt vuxit i främst Perus yttre regioner.

Minst 44 personer har dödats i sammandrabbningar, onsdag och torsdag har två demonstranter dödats i södra delarna av landet.

Men med förflyttningarna mot huvudstaden så ökar också pressen på makten i Lima:

Vi kommer för att göra våra röster hörda. Vi är fullständigt bortglömda, säger Edwin Condori som rest från Cuscoregionen till demonstrationerna vid det klassiska protesttorget Plaza San Martín i Lima, några kvarter från presidentpalatset vid Plaza Mayor.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.