A-
A+

Krav på straff för poliser vid skoldådet

Vid ett kommunfullmäktigemöte i tisdags krävde invånare att poliser på plats vid skoldådet ska straffas för att ha agerat passivt. Arkivbild.
Vid ett kommunfullmäktigemöte i tisdags krävde invånare att poliser på plats vid skoldådet ska straffas för att ha agerat passivt. Arkivbild.
USATT-AP

Kritiken mot polisen har varit hård efter skoldådet i amerikanska Uvalde, där 19 barn och två lärare sköts till döds i maj.

Efter att en ny video från skolan släppts – där poliser syns avvakta medan dådet pågår – ställer invånare i staden krav på att poliserna ska straffas.

Annons

Annons

Medborgare i den lilla staden Uvalde i Texas kallar polisinsatsen vid Robb Elementary School "feg".

På den nyligen släppta videon syns väpnade poliser avvakta i närheten av klassrummet, prata sinsemellan, skicka sms och ta handsprit, vilket sammantaget spär på bilden av en tveksam och slumpartad insats som tidigare har fördömts av Texas delstatspolis som ett misslyckande.

Inga besked

Men om poliserna som var på plats kommer att få någon sorts påföljd efter händelsen är oklart. Några timmar efter att videon hade publicerats av tidningen Austin American-Statesman krävde invånare på ett kommunfullmäktigemöte i tisdags svar på frågan om poliserna fortfarande var i tjänst eller om de får lön, men fick då inga besked.

Namnen på de andra poliserna som i över en timme väntade i en korridor nära klassrummet där gärningsmannen höll på att skjuta ihjäl barn har inte offentliggjorts.

Videobilderna från en kamera i en korridor i skolan visar gärningsmannen komma in i byggnaden med ett vapen av typen AR-15.Två poliser närmar sig klassrummen bara minuter efter att gärningsmannen gick in, men springer sedan tillbaka när de hör skott. Sedan går tiden och fler skotts hörs samtidigt som fler poliser anländer.

Sammanlagt avlossades över 100 skott, enligt myndigheterna.

Annons

Annons

Hel grupp poliser

Över en timme gick innan poliser tog sig in i klassrummen och fick ett slut på händelsen.

Fler än tolv poliser syns i videon vid olika tillfällen.

Uvaldes borgmästare Don McLaughlin säger att det är för tidigt att besluta om några poliser ska stängas av. Hittills har endast skoldistriktets polischef, Pete Arredondo, stängts av efter anklagelser om att han misskötte polisinsatsen. Han har dock tillbakavisat uppgifterna om att han skulle ha haft ansvaret på plats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.