A-
A+

Kräver öppenhet om EU:s coronamiljarder

Lettlands förre premiärminister Valdis Dombrovskis är en av EU-kommissionens exekutiva viceordföranden, med särskilt ansvar för ekonomin.
Lettlands förre premiärminister Valdis Dombrovskis är en av EU-kommissionens exekutiva viceordföranden, med särskilt ansvar för ekonomin.
EUTT:s korrespondent

Skynda gärna på – men glöm inte öppenheten! EU-parlamentet kräver bättre insyn i hanterandet av mångmiljardstödet efter coronapandemin.

Annons

Annons

En efter en skickar EU:s medlemsländer just nu in sina planer till Bryssel om hur mycket de vill ha i lån och bidrag från EU:s stora coronastödsfond (RRF) – och till vad det ska användas.

Senast inkom Cypern i måndags, vilket gör att 18 länder nu gjort sitt och kan börja vänta på vad kommissionen och övriga medlemsländer ska tycka.

Vill ha insyn

Och där vill gärna EU-parlamentet också bli mer inblandat.

Dela med er av era analyser! Vi försöker inte förhala processen, vi vill bara se informationen, manar rumänske ledamoten Dacian Ciolos, gruppledare för den liberala partigruppen RE i en debatt på tisdagen.
Att skynda på utesluter inte behovet av demokratisk tillgång. Vi måste kunna visa för våra medborgare att processen varit öppen och att normala regler respekteras, säger belgiske kollegan Philippe Lamberts från miljöpartistiska De gröna/EFA.

Tanken är att EU-ländernas planer ska granskas av kommissionen inom två månader från att de lämnats in. Därefter ska varje plan gemensamt godkännas av medlemsländerna i EU:s ministerråd.

Annons

Annons

Sverige dröjer

Själva stödet hoppas sedan kommissionen börja betala ut så fort som möjligt. Sannolikt innebär det tidigast i höst.

Mer troligen efter än före sommarledigheten (i augusti), konstaterar kommissionens finansansvarige exekutive viceordförande Valdis Dombrovskis i EU-parlamentet.

Kommissionen ville egentligen ha in alla planer till den 30 april, men utlovade redan tidigt i våras att den som önskade kunde få mer tid på sig. Sverige tillhör eftersläntrarna och siktar nu på att lämna in sin plan i slutet av maj. För svensk del beräknas coronastödet landa på mellan 30 och 40 miljarder kronor från EU. Sverige väntas inte söka något lån, utan endast bidrag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!