A-
A+

Kravet för idrottens återstart: 900 miljoner

Barn- och ungdomsidrotten har drabbats hårt under pandemin. Arkivbild.
Barn- och ungdomsidrotten har drabbats hårt under pandemin. Arkivbild.
IdrottTT

Idrotten kräver ytterligare minst 900 miljoner kronor från 2022 till 2024 för återstarten efter pandemin.

De (pengarna) ska man kunna disponera på ett friare sätt, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF).

Annons

Annons

Annons

Annons

Eriksson säger att han och RF har haft djupa diskussioner med stora delar av idrotten och med politiska företrädare om framtiden, hur idrotten ska få igång sina verksamheter efter pandemin.

Vi börjar få gehör för att avsätta medel för det framåtblickande arbetet, säger Eriksson.

Ska disponeras friare

Av de 1,3 miljarder kronor som idrotten fått från regeringen för första halvåret 2021 är 220 miljoner avsatta för framtidsarbetet. RF önskar nu att få ett anslag från regeringen på cirka 900 miljoner kronor att fördela på åren 2022 till 2024.

De 900 miljonerna ska man kunna disponera på ett friare sätt än kompensationsstödet. Det är den egna idrottsföreningen som vet vad som kan göras, säger RF-basen.

Annons

Annons

Behålla och få tillbaka

Det framåtriktade stödet ska alltså inte kompensera för intäktsbortfall eller rädda föreningars ekonomi, utan i stället användas till att bygga upp verksamheterna.

Syftet är framför allt att kunna behålla de aktiva som inte redan lämnat, framför allt de åldersgrupperna där vi tappat mest. Men också för arbetet med att få tillbaka dem. Vi har också tränare och ledare som försvinner och har luckor när det gäller utbildning och kompetens för att hantera den här situationen.

Enligt RF:s rapport "Ett år med corona" minskade exempelvis idrottsaktiviteter för ungdomar och unga vuxna, mellan 13 och 25 år, med 59 procent under fjolåret och idrottsföreningarna var oroliga över att tappet skulle fortsätta även i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!