A-
A+

Krävs på 220 miljoner för förstörda bostäder

Migrationsverket kritiseras av hyresvärdar som inte har fått betalt för lägenheter. Arkivbild.
Migrationsverket kritiseras av hyresvärdar som inte har fått betalt för lägenheter. Arkivbild.
SamhälleTT

Migrationsverket har de senaste 3,5 åren krävts på över 220 miljoner kronor av värdar som hyrt ut till asylsökande, visar en granskning av Hem & Hyra.

Annons

Annons

Myndigheten har hittills bara betalat i en tredjedel av fallen och vissa värdar tar nu kraven vidare till domstol.

Under flyktingkrisen 2015 behövde 160 000 människor tillfälliga bostäder. Flera värdar som hyrde ut vittnar nu om att lägenheter blivit förstörda. Enligt besiktningsfoton handlar det bland annat om kök med ­bortryckta blandare, nedrivna handfat, hyllor och ­element, samt brandskador, trasiga dörrar, krossade ­fönster och utslitna elkontakter.

Enligt Migrationsverket ingår underhåll för normalt slitage i avtalen, men eftersom flera människor bor tätt tillsammans får man acceptera att de tillfälliga bostäderna nöts ut snabbare.

"Det vi ska ersätta är det onormala slitaget. Sedan följer vi även branschstandard för avskrivning. Om vi bedömer att ett visst antal år gått sedan det målades om eller att golvet är gammalt görs ett ålders­avdrag. Beroende på vilken dokumen­tation fastighetsägaren har kan det här bli en diskussion, säger Kenneth Karlsson, Migrationsverkets chef för tillfälliga bostäder, till Hem & Hyra.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.