A-
A+

Kreml-kritisk skådespelare utreds för brott

Ryske skådespelaren Artur Smoljaninov. Arkivbild.
Ryske skådespelaren Artur Smoljaninov. Arkivbild.
FilmTT-AP

Annons

Annons

Den ryske skådespelaren Artur Smoljaninov utreds för brott efter det att han uttalat sig kritiskt om invasionskriget mot Ukraina, meddelar Ryska utredningskommittén.

Enligt ett uttalande från myndigheten har Smoljaninov, som i hemlandet är en framstående film- och teaterskådespelare, "gjort en serie uttalanden mot Ryssland i en intervju med en västlig nyhetspublikation".

Smoljaninov, som lämnade Ryssland i samband med invasionen, väckte ilska i Kreml-trogna kretsar när han i en intervju med Novaya Gazeta Europe nyligen sade att han skulle ställa upp på "Ukrainas sida" om han tvingades delta i kriget.

President Vladimir Putins talesperson Dimitrij Peskov välkomnar utredningsbeskedet eftersom han anser det viktigt att "relevanta myndigheter tar dessa uttalanden i beaktande".

Beslutet om utredningen kommer i en tid där retoriken mot de som valt att lämna Ryssland skruvats upp. Vissa politiker har föreslagit att de som rest utomlands ska få sin egendom beslagtagen. Andra menar att de som jobbar på distans utanför Ryssland bör straffbeskattas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.